Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Genanvendelse af kompositter – hvor langt er vi?

17. august 2016
Genanvendelse af kompositter – hvor langt er vi?
En ny rapport gør status over genanvendelse af kompositter, herunder både tilgængelige behandlingsteknologier, miljøvurdering af teknologierne samt en diskussion af, hvordan teknologierne kan blive kommercielt levedygtige.

Anvendelsen af kompositter er stigende og det estimeres, at det globale marked for kompositprodukter vil stige med 40% fra 2014 til 2020. Det betyder bl.a. masser af nyttige produkter, der som oftest er yderst holdbare og lette, men naturligvis samtidig også en øget mængde affald der skal behandles. Kompositterne er kendt for at være svære at genanvende idet de per definition er sammensatte, og den nye rapport gør derfor status over hvilke teknologier for genanvendelse af bl.a. kulstof, termoplast og glasfibermaterialer, der på nuværende tidspunkt er tilgængelige.

Kemisk genanvendelse, pyrolyse, mikrobølge pyrolyse samt mekanisk genanvendelse er alle teknologier, der allerede er testet og som i en vis grad også er tilgængelige på det kommercielle marked. Nu findes der eksempelvis pyrolysebaseret genanvendelse af kulstoffibre i både USA, Tyskland, Italien og Japan. Andre teknologier og materialer er sværere at gøre levedygtige på et frit marked, bl.a. på grund af et uhomogent materialeflow, varierende mængder og manglende standarder.

Et afsnit i rapporten er dedikeret til at gennemgå miljøeffekterne ved de forskellige genanvendelsesteknologier. Her ser det ud til at den kemiske proces er den langt mest energikrævende af de fire metoder, men samtidig, at den stadig er væsentlig mere miljøvenlig end produktionen af nye kulstoffibre.


Læs hele rapporten her

 

 

Læs mere i vidensbanken

Øvrige fraktioner
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.