Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Fyn kan øge genanvendelsen og forbedre klimaeffekten ved ændret håndtering af husholdningsaffald ifølge SDU rapport

02. november 2015
De fynske affaldsselskaber har fået gennemført en analyse hos SDU, som giver indblik i, hvordan affaldshåndteringen både kan spille sammen med en energiforsyning primært baseret på vedvarende energi, biomasse og varmepumper og samtidigt opfylde den nationale ressourcestrategis mål for genanvendelse af husholdningsaffald. Gennem en kombination af kildesortering, central sortering, produktion af RDF og biogas fra restaffaldet samt import af affald i en årrække kan der opnås en stor og fleksibel energiproduktion og en høj genanvendelse af husholdningsaffaldet. Nogle scenarier er økonomisk ligeværdige med nutidens system - det analyserede indsamlingssystem kan optimeres.

Undersøgelsen sammenligner de allerede eksisterende fynske ordninger med en indførelse af kildesortering af bioaffald hos alle enfamilieboliger/alle husstande mhp biogasproduktion, med kildeopdeling med DuoFlex-systemet for de tørre affaldsmaterialer hos alle husstande, og med kombinationer af disse muligheder. I forskellige underscenarier bliver restaffaldet enten ført direkte til affaldsforbrændingsanlæg eller til et centralt sorteringsanlæg med tre outputs: en yderligere udsortering af genanvendeligt metal og plast, et lagerbart RDF-brændsel samt en biomasse-pulp til energiproduktion gennem biogas eller ved forbrænding efter kompostering.

Der forventes fremover at være et stigende behov for en fleksibel (regulerbar) energiproduktion, som kan passe sammen med et energisystem indrettet på vind- og solenergi. El- og varmeproduktionen fra de eksisterende affaldsforbrændingsanlæg er 100 % kontinuerlig. Ved at indføre systemer med biogas kan produktionen af el fra husholdningsaffald blive 25-50% fleksibel, og i systemer med RDF kan 50-80 % varmeproduktionen blive fleksibel. Såfremt den samlede affaldsbaserede energiproduktion ønskes fastholdt eller øget, kan opstået ledig kapacitet på affaldsforbrændingsanlæggene anvendes til importeret affald.

Klimaeffekt

Scenarierne med central sortering af restaffaldet giver i de fleste tilfælde en besparelse i CO2-emissionen sammenlignet med direkte affaldsforbrænding, og denne forskel forstærkes over tid efterhånden som energisystemet omstilles til mere og mere vedvarende energi. Det understeges af, at under de antagne forudsætninger om ændringer i energisystemet så er import af (britisk) affald til affaldsforbrænding i Danmark en samlet klimamæssig fordel her og nu, men om en kortere årrække er det kun samlet set en klimamæssig fordel, hvis importen forebygger deponering af bionedbrydeligt affald på lossepladser med dårlig gasopsamling og -udnyttelse.

Klimamæssigt er kildesortering af bioaffald især en fordel, hvis det biogasses sammen med gylle og fordelen er størst, hvis det erstatter anvendelsen af energiafgrøder i de gyllebaserede biogasanlæg, idet der indregnes undgåede emissioner som følge af ændret arealanvendelse. Øget kildesortering af de tørre materialer og indførelse af central sortering vil i begge tilfælde give væsentlige besparelser i CO2-emissionen – besparelserne er størst hvis begge systemer indføres.

Genanvendelse

De i alt 226.000 husstande i undersøgelsen producerer hver i alt 694 kg/år af plast-, metal-, glas-, pap-, papir-, mad- og restaffald, hvoraf 189 kg/år pt. er kildesorteret papir-, pap-, glas-, metal- eller plastaffald. Ud fra de totale mængder af de forskellige affaldstyper i husholdningsaffaldet svarer det til en udsorteringsgrad på ca. 70 % for papir og glas, ca. 40 % for pap og metal og 23 % for plastaffald, mens organisk dagrenovation kun kildesorteres i meget begrænset omfang på Fyn i dag. Den gennemsnitlige genanvendelse på Fyn er pt. 29 % ud fra de affaldstyper, som medregnes i SDUs undersøgelse.

Genanvendelse kan øges til ca. 40 % ved at indføre DuoFlex-systemet i alle husstande, til ca. 50 % ved at indføre kildesortering af bioaffald hos alle husstande og til ca. 60 % hvis begge dele indføres. Genanvendelsen er lidt højere, hvis der suppleres med central sortering af restaffaldet. Hvis genanvendelsen udregnes efter Ressourcestrategiens bilag 5 er genanvendelsesprocenterne generelt lidt højere (og for Fyn som gennemsnit pt. 36 %).

Budgetøkonomi

Endelig har SDUs analyse set på de budgetøkonomiske omkostningerne (dog uden afgifter – og som altid for budgetøkonomi uden indregning af værdi af positive/negative miljøpåvirkninger) ved de forskellige scenarier, herunder også inddraget en øget og stigende værdi af fleksibel energiproduktion sammenlignet med en kontinuert energiproduktion i forskellige tidsperspektiver. Det har også betydning for de økonomiske beregninger, at der forventes en væsentlig (og dyr) produktion og anvendelse af biomassebaseret syntesegas efter 2035, og biogassen dermed får en høj skyggepris. Der indgår ikke (evt.) stigende priser for materialer i beregningerne.

Også i denne undersøgelse udgør indsamlingsomkostningerne de største udgifter, og optimeringer i indsamlingsleddet indgår kun i begrænset omfang i undersøgelsen, som især koncentrerer sig om økonomien i (supplerende) central sortering og af de forskellige energiformer. Under de givne antagelser får salg af biometan og anvendelse af RDF i varmekedler en stadig stigende positiv (god) indflydelse på systemomkostninger, og scenarier med sådanne tiltag kan konkurrere økonomisk med direkte affaldsforbrænding af restaffaldet.

 

Rapporten "Materialestrømsanalyse, carbon footprint og økonomisk vurdering af alternative veje til indsamling og behandling af fynsk husholdningsaffald" (Syddansk Universitet, SDU Livscykluscenter, 26. oktober 2015) udgør et væsentligt input til planlægning af fremtidens affalds- og energisystem og kan findes her

Rapporten er oversat fra engelsk til dansk og kan findes på engelsk hos SDU Centre for Life Cycle Engineering

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.