Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Fra sergent til steward - genbrugspladsmedarbejderen som ressourcevejleder

20. juni 2017
Fra sergent til steward - genbrugspladsmedarbejderen som ressourcevejleder
Flere gode cases på DAKOFAs konference om genbrugspladser og storskraldsordninger viste, at der er masser af genbrugeligt og genanvendeligt affald at hente fra småt brændbart og fra storskrald. Pladsmedarbejderen, viceværten og borgeren har en afgørende rolle.

Samtale fremmer sorteringen
På konferencen den 20. juni i Aarhus blev især pladsmedarbejdernes rolle på genbrugsstationen flittigt diskuteret. Det blev klart, at pladsmedarbejderens ”gamle rolle” som kontrollant og overvåger i dén grad skal gentænkes og udskiftes med rollen som vejleder og kommunikatør, hvis genbrug og genanvendelse fra pladserne skal øges i takt med, at antal containere til brændbart skal nedbringes. Heldigvis er der allerede masser af gode eksempler på, hvordan dét kan gøres, og hos bl.a. Reno Djurs og AVV tænker man i høj grad pladsmedarbejderne ind som værende afgørende for den gode sortering. Bedre skiltning, klart informationsmateriale samt bedre indretning af pladserne er vigtigt, men alle var også enige om, at det personlige møde og den positive kommunikation og dialog med borgerne er afgørende for at flytte affaldsmængderne op i affaldshierarkiet. Det betyder bl.a. også, at pladsmedarbejdernes efteruddannelse ikke kun skal handle om konkrete faglige temaer men i mindst ligeså høj grad om personlig udvikling, kropssprogstræning og kommunikationstræning. Nøglen til bedre udsortering er, at pladsmedarbejderne anerkendes for dén afgørende rolle de har, så de oplever motivation og personligt engagement i hverdagen.

Hvad skal barnet hedde?
Ud over at give pladsmedarbejderne den fornødne anerkendelse, det fornødne ansvar og den nødvendige efteruddannelse, kom der på konferencen også andre gode idéer til, hvordan man kan øge udsorteringen. Nogle har med succes valgt at omdøbe ”stort brændbart” containeren og til ”sofa og madras” containeren. Andre overvejer, hvordan et nyt navn til ”småt brændbart” vil gøre det mere tydeligt, hvad der må komme i denne container. Der er også gode resultater forbundet med, at omplacere containeren til småt brændbart, så den bliver mindre tilgængelig eller simpelthen at lukke containeren og kun åbne den, når en borger specifikt får brug for at bortskaffe den sidste lille del med brændbart affald.

Visse fraktioner er særligt interessante
Og der er god grund til at arbejde med øget udsortering fra det brændbare affald på genbrugspladserne. Data fra Reno Djurs viste eksempelvis, at bare 22% af det, som lå i containeren til småt brændbart, var korrekt sorteret. Ifølge en rapport fra KL er der god grund til især at fokusere på plast, rent træ, papir og pap, når man kigger efter mere genanvendeligt materiale i affaldet på genbrugspladserne. Andre resultater viste, at storskrald indeholder betydelige mængder af bl.a. træ- og tekstilaffald samt effekter, som er egnede til direkte genbrug, men som i dag går til forbrænding. Særligt i forhold til træ-affald, har mange oplevet problemer med at afsætte til genanvendelse både nationalt og internationalt. Et arbejde på Vestforbrænding, der indebar tæt dialog med aftagerne på markedet, har imidlertid vist, at man med finsortering af netop denne fraktion kan blive tæt på sikret sin afsætning, hvis man udsorterer ikke-malet indendørs træaffald.

Initiativerne har en reel effekt
Heldigvis ser det også ud til, at en aktiv indsats har en effekt. Mange initiativer i forhold til at øge mængden af genanvendelse fra genbrugsstationerne har været skabt i forbindelse med kommunepuljeprojekterne og nye data fra DTU kunne vise, at der har været en markant øget udsortering af de såkaldte fokusfraktioner (fra den nugældende affaldsplan) fra genbrugspladserne i forbindelse med netop disse projekter. Et udpluk af data fra 27 genbrugspladser i syv kommuner viste, at andelen af udsorterede genanvendelige fokusmaterialer er steget med 31% for perioden 2010-2016 mens andelen af brændbart affald i 2016 faldet med 19% (i forhold til et såkaldt geometrisk gennemsnit). Og data fra f.eks. eksempelvis AVV viste, at mængde udsorterede fokusfraktioner (papir indgik ikke i dette tal) blev øget med 41 – 66 % i forbindelse med et projekt for bedre udsortering af netop disse fraktioner.


Præsentationerne fra konferencen kan findes her

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.