Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Fra holdning til handling – kildesortering i etageejendomme

22. januar 2016
Fra holdning til handling – kildesortering i etageejendomme
På DAKOFA’s konference den 10. december 2015 fremlagde Københavns Kommune sammen med Trashypeople de første resultater fra kommunepuljeprojektet ”fra holdning til handling”. Hele projektet er nu afsluttet og den endelige rapport tilgængelig.

Det overordnede formål med projektet har været at få borgerne i etageboliger til at øge kildesorteringen ved at udvikle kommunernes arbejde med at understøtte borgerne i etageboliger med deres gode intentioner om at kildesortere husholdningsaffald og benytte sig af det sorteringssystem, som kommunerne stiller til rådighed i gårdene. Projektet havde i øvrigt det mål at anbefale 5-10 innovative, adfærdsændrende løsninger (kommunikationstiltag, designløsninger til borgernes lejligheder eller ny teknologi), der har potentiale til at øge andelen af genanvendeligt husholdningsaffald fra etageboliger. Resultaterne er meget positive, da borgerne faktisk gerne vil sortere, men der skal bl.a. være en veldesignet sorteringsløsning indendøre.

Trashypeople fremhæver, at affaldssortering i årevis har været genstand for en tese om, at borgernes holdning i forhold til affaldssortering skulle ændres, og at kampagner, events etc. ville kunne igangsætte en sådan ændring. Trashypeople’s rapport viser, at 90% af borgerne ønsker at affaldssortere. De mener således ikke, at der er brug for yderligere holdningsændring for at skabe den rette adfærd.

Derimod er der brug for at gøre affaldssortering nem og let forståelig (hvad skal sorteres og hvordan) for borgerne.

Rapporten indeholder en række anbefalinger udarbejdet til kommunerne med henblik på at motivere borgerne til at affaldssortere. Anbefalingerne er gældende for husstande i etageejendomme – og er nemt overførbare til andre typer husstande (villaer, kolonihavehuse, kollegier, sommerhuse, m.v.).

Kort fortalt indeholder rapporten følgende 7 anbefalinger:

 Anbefaling 1

SAMMENHÆNG – MIND THE GAP

Trashypeople anbefaler sammenhæng mellem fraktionerne og mærkater i husstandene og i gårdmiljøet. Mærkater og skiltning skal have piktogrammer, farver og tekst.

 Anbefaling 2

AFFALDSSORTERINGSENHED TIL HUSSTANDEN

Trashypeople anbefaler, at kommunen tilbyder en veldesignet indendørs sorteringsenhed til borgerne.

 Anbefaling 3

MIKROVIDEN – KOMMUNIKATION

Trashypeople anbefaler, at kommunen fokuserer på kommunikation af mikroviden til borgerne (viden om hvordan, man affaldssorterer).

Anbefaling 4

SAMTIDIGHED – SAM MODELLEN

Sammenhæng – Mind the Gap

Affaldssorteringsenhed til husstanden

Mikroviden - Kommunikation

Trashypeople anbefaler samtidighed. Ved at sætte ind samtidigt på de 3 områder i SAM Modellen opnås synergi, der igangsætter og fastholder en adfærdsændring hos borgerne.

Anbefaling 5

PANT

Trashypeople anbefaler, at pant inkluderes i kommunens tiltag

(såvel i design af sorteringsenhed som i kommunikation (mærkater, etc.)).

Anbefaling 6

PLIGT

Trashypeople anbefaler, at borgerne oplyses om, at de har pligt til at affaldssortere i følge loven.

Anbefaling 7

TEST AF SAM MODELLEN

Denne anbefaling skal ses som en opfølgning på nærværende undersøgelses resultater.

Formålet er at effektmåle SAM Modellen, samt at udvikle retningslinjer for en affaldsenhed, økonomi, servicedesign (installation, reparation og tilbagetagning) samt kommunikationsdesign. Effektmåling vil vise, hvorledes SAM Modellen vil påvirke stigningen i genanvendelse.

TEST vil give kommunerne klare retningslinjer for, hvorledes SAM Modellen kan realiseres.

Hele rapporten kan læses her.

Se også her præsentationen fra DAKOFAs konference den 10. december 2015 præsenteret af blandt andre Malene Krogh fra Københavns Kommune.

 

 

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.