Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Genanvendelsesmål i kommissionens kommende udkast til cirkulær økonomi pakke

30. november 2015
EU kommissionens snarlige udkast til en ny cirkulær økonomi pakke forventes at indeholde en målsætning om 65 % genanvendelse af ”kommunalt affald” i 2030. Ny rapport fra CIWM viser forskellene mellem kommissionens fire nuværende beregningsmetoder for genanvendelse af husholdningsaffald.

Kommissionen forventes at offentliggøre den nye, reviderede cirkulære pakke den 2. december 2015. Pakken skal erstatte den tidligere kommissions cirkulære økonomi pakke fra juli 2014, der blev trukket tilbage i februar 2015. Det senest lækkede forslag til kommissionens nye, cirkulære økonomi pakke indeholder en målsætning om 65 % genanvendelse af ”kommunalt affald” i 2030 og med en mellemliggende målsætning om 60 % genanvendelse i 2025. Det fremgår af ’ENDS Europe DAILY’ den 26. november. Hermed synes kommissionen samtidigt at præcisere, at genanvendelsen af husholdningsaffald skal forstås som genanvendelse af kommunalt affald (dvs. husholdningsaffald inkl. sammenligneligt erhvervsaffald og forventeligt ekskl. bygge-anlægsaffald og spildevandsslam).

CIWM, den britiske søsterorganisation til DAKOFA, har i en ny rapport undersøgt, hvordan genanvendelsen beregnes for at dokumentere opfyldelse af affaldsdirektivets nuværende målsætning om 50 % genanvendelse af husholdningsaffald i 2020. Kommissionen har pt. opstillet fire forskellige måder for beregning af denne genanvendelse. I CIWM’s rapport har ni kommuner (syv engelske, Belfast og München) beregnet den opnåede genanvendelse af husholdningsaffald efter de fire metoder for at vise forskellene mellem metoderne. Der er anvendt affaldsdata fra 2012-13.

Ud af de ni kommuner er der fire kommuner, som opnår den højeste genanvendelse ved anvendelse af beregningsmetode 2, og tilsvarende fire kommuner, som opnår den højeste genanvendelse med metode 4. Én kommune opnår den højeste genanvendelse med metode 1, og ingen af de ni kommuner opnår den højeste genanvendelse ved at anvende metode 3.

Der er store forskelle mellem kommunerne og store forskellige i den enkelte kommune afhængigt af, hvilken af de fire metoder kommunen anvender til beregning af genanvendelsen (se tabel 6 i rapporten). Det skal dog påpeges, at det ikke er kommunerne men medlemsstaten, som vælger beregningsmetoden bag indberetningerne til EUROSTAT om den opnåede nationale genanvendelse, men forskellene mellem kommunerne viser meget godt, at det nuværende valg mellem flere metoder ikke er hensigtsmæssigt.

Flertallet af EU's medlemsstater indberetter i dag efter metode 2 (se rapportens tabel 2 - Danmark anvender metode 1 og ikke metode 4 som nævnt i tabellen). Metode fire, som bygger på ”kommunalt affald”, må forventes at være meget tæt på metoden for beregning af opfyldelse af 65 % genanvendelsesmålet for husholdningsaffald i kommissionens 2. december udkast til en cirkulær økonomi pakke.

CIWM’s rapport ”EU Recycling rate harmonisation projekt – National Definitions and Accounting Methods” fra oktober 2015 kan findes her

ENDS Europe DAILY artikel "Leak reveals EC plan to weaken Waste targets" fra 26. november 2015 (kræver abonnement) kan findes her

Kommissions afgørelse 2011/753/EU med beskrivelse af de fire beregningsmetoder kan findes her

EUROSTAT's Guidance on municipal waste data Collection (November 2012) kan findes her 

EUROSTAT's skemaer, som anvendes ved medlemsstaternes indberetninger af opnået genanvendelse, herunder et skema for "Waste Framework Directive – Recycling Targets, Data Quality Report (Word format, can be used for reporting)", kan findes her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.