Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Forslag til EU’s gødningsforordning nu med end-of-waste kriterier for Kompost og digestat

11. april 2016
EU kommissionen har sendt et udkast til ny gødningsforordning i høring. Der er høringsfrist til NaturErhvervstyrelsen den 13. april kl. 12.00 og høringssvar sendes til miljobio@naturerhverv.dk.

Det nye udkast til gødningsforordning har som varslet indarbejdet en række af de end-of-waste kriterier for organisk affald til biologisk behandling, som tidligere blev udarbejdet og som kan findes i det endelige udkast til ”End-of-waste criteria for Biodegradable waste subjectet to biological treatment”, July 2013.

Det betyder, at gødningsprodukter fremstillet af organisk affald i fremtiden vil kunne blive godkendt som CE-mærkede gødningsprodukter, hvis kravene i den nye gødningsforordning opfyldes. Dermed vil de godkendte gødningsprodukter, der er fremstillet af organisk affald, få samme status som f.eks. handels- og kunstgødninger.

Revisionen af gødningsforordningen skal bl.a. ses i sammenhæng med EU’s cirkulære økonomi-pakke, hvor der bl.a. er fokus på at lukke materialekredsløb og udnytte ressourcerne i affaldet mere effektivt. Der lægges vægt på at tilbageføre næringsstoffer fra det organiske affald til jorden som gødningsprodukter og at disse produkter kan cirkulere frit på det indre marked. Det fremhæves bl.a., at 20-30 % af EU’s efterspørgsel på fosfor vil kunne dækkes, hvis det organiske affald udnyttes i overensstemmelse med modellen for den cirkulære økonomi.

Den nye gødningsforordning har derfor til formål at skabe en reguleringsmæssig ramme, der gør det radikalt lettere for organiske gødninger at få adgang til det indre marked, hvorved disse gødninger ligestilles konkurrencemæssigt med uorganiske gødninger som f.eks. kunst- og handelsgødninger.
Spørgsmålet er imidlertid, hvor store mængder organisk gødning, der reelt vil blive importeret/eksporteret i virkeligheden, da f.eks. Kompost og afgasset biomateriale typisk bliver anvendt lokalt.

I selve udkastet er kriterierne til de forskellige gødningsprodukter listet i bilag I-V. Bilag I omhandler produktfunktionskategorier dvs. gødninger, kalkningsmidler, jordforbedringsmidler mv. og der opstilles kriterier for hver enkelt produktfunktionskategori. Bilag II omfatter komponentmaterialekategorier som f.eks. kompost, afgasset biomasse mv. Bilag III omfatter mærkningskrav, bilag IV omfatter anvendelse af overensstemmelsesvurderingsprocedurer og endelige Bilag V: EU-overensstemmelseserklæring.

Overordnet er forslagene til end-of-waste kriterierne blevet mere eller mindre direkte indarbejdet i udkastet til gødningsforordningen. Følgende bør dog bemærkes:

  • Der er regler, som skal sikre, at importerede/eksporterede gødningsprodukter kan blive trukket tilbage fra markedet, hvis det skulle vise sig, at gødningsprodukterne f.eks. belaster miljøet (Artikel 37 og frem).
  • Selve kravene til gødningerne fremgår af bilagene I og II. Bilag I (del II, PFC 1: Gødning) omfatter de organiske gødninger (faste og flydende), hvor der er krav til næringsstof- og kulstofindhold, forurenende stoffer, patogener, TS-indhold mv.
  • Grænseværdierne for forurenende stoffer (PFC 1(A) stemmer overens med forslaget til End-of-Waste kriterierne bortset fra:

    • Cr VI (2 mg/kg TS). I EOW står der Cr (100 mg/kg TS).
    • Grænseværdi for Cu og ZN mangler. I EOW står der Cu (200 mg/kg TS) og Zn (600 mg/kg TS). Dog skal et indhold af Cu over 200 mg/kg TS og Zn over 600 mg/kg deklareres.
    • Det er også værd at bemærke, at grænseværdierne for organiske gødninger generelt er lavere end grænseværdierne for uorganiske gødninger.
    • Biuret (12 g/kg TS) er en ny grænseværdi, som kan undre, da den ikke var omfattet af forslaget til End-of-waste kriterierne for organisk affald. Biuret er urea.
    • Definition af fast og flydende organisk gødning (PFC 1(A)(I) og PFC 1(A)(II).
    • Fast gødning defineres som mere end 40 % TS og flydende som mindre end 40 % TS. Det bemærkes, at det generelt er meget vanskeligt at definere fast og flydende ud fra TS.

I bilag II er fastsat krav til produkterne som f.eks. kompost og afgasset biomasse.

Kompost:

  • Krav til inputmaterialer kun må omfatte bioaffald som defineret i affaldsdirektivet, animalske biprodukter kategori 2 og 3 samt uforarbejdede levende eller døde organismer heraf undtagen blandet husholdningsaffald, spildevandsslam, industrislam eller opmudringsslam samt animalske biprodukter kategori 1.
  • Krav til, hvilke tilsætningsstoffer, der må anvendes og maksimalt 5 % af den samlede vægt af inputmaterialer.
  • Krav til højest 6 mg PAH16 pr. kg. TS.
  • Krav til synlige urenheder på maksimalt 5 g/kg TS – bemærk dog i punkt 5, at der lægges op til en stramning til 2,5 g/kg TS efter 5 år og efter 8 år skal værdien tages op til diskussion.

Biogas:

  • Krav til inputmaterialer kun må omfatte bioaffald som defineret i affaldsdirektivet, animalske biprodukter kategori 2 og 3 samt uforarbejdede levende eller døde organismer heraf undtagen blandet husholdningsaffald, spildevandsslam, industrislam eller opmudringsslam samt animalske biprodukter kategori 1.
  • Krav til nedbrydningsadditiver og maksimalt 5 % af den samlede vægt af inputmaterialet.
  • Tidligere komposterede eller nedbrudte materialer jf. litra a)-d) kan anvendes.
  • Krav til højest 6 mg PAH16 pr. kg. TS.
  • Krav til anlægget, herunder temperatur/tid-profiler.
  • Krav til synlige urenheder på maksimalt 5 g/kg TS – bemærk dog i punkt 5, at der lægges op til en stramning til 2,5 g/kg TS efter 5 år og efter 8 år skal værdien tages op til diskussion.
  • Krav til stabiliseringskriterier

Høringsudkastet og materiale kan finde på høringsportalen her

Find forslaget til End-of-waste kriterier her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.