Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Forslag om udvidet producentansvar for tekstiler

12. november 2021
Forslag om udvidet producentansvar for tekstiler
SF har fremsat et forslag til folketingsbeslutning om indførelse af producentansvar for tekstilproducenter samt forbud mod forbrænding af usolgt tøj.

Af forslaget, som er berammet til 1. behandling i Folketinget den 14. december 2021, fremgår det, at:

"Folketinget pålægger regeringen i dette folketingsår at fremsætte lovforslag, der indfører følgende lovkrav til tekstilbranchen, som skal gælde senest fra udgangen af 2023, og som nedbringer CO2-aftrykket og miljøbelastningen ved produktion af tøj:

1. Udvidet producentansvar.

Et udvidet producentansvar skal pålægge tekstilproducenter et ansvar, også økonomisk, for de produkter, som de markedsfører i Danmark. Producentansvaret skal fremme genbrug og genanvendelse, bl.a. gennem gebyrer, som gradueres efter miljøvenlighed og cirkulære økonomiske principper såsom genbrug, lang brugstid, design for genanvendelse og brug af genanvendte materialer. Producentansvaret skal gælde for produktion af tøj, sko, tasker og boligtekstiler samt arbejdstøj, uniformer og tekstiler fra erhverv. En uvildig aktør skal føre tilsyn med tekstilproducenterne og indsamle data med henblik på at danne et overblik over, hvor mange tekstilressourcer, der reelt genbruges eller genanvendes.

2. Forbud mod forbrænding af usolgt tekstil og styrket tilsyn.

Der indføres et forbud mod forbrænding af usolgt tekstil. Herudover skal affaldstilsynets modtagekontrol ved forbrændingsegnet affald styrkes for at kontrollere snyd og sanktionere herfor."

Du kan læse hele forslaget til folketingsbeslutning ved at trykke hér.

Læs mere i vidensbanken

Tekstiler
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.