Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Forlængelse til at omdanne mere end 2 tons flydende kviksølvaffald til fast form

26. oktober 2022
Forlængelse til at omdanne mere end 2 tons flydende kviksølvaffald til fast form
Den delegerede retsakt har til formål at forlænge perioden, hvor midlertidigt oplagring af kviksølvaffald i flydende form er tilladt, til den 31. december 2025.

Miljøministeriet har udarbejdet et såkaldt grundnotat til Folketingets Europaudvalg om: "Ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/852 om kviksølv for så vidt angår midlertidig oplagring af kviksølvaffald i flydende form (delegeret retsakt)"

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/852 om kviksølv (kviksølvforordningen) har til formål at beskytte menneskers sundhed og miljøet mod menneskeskabte emissioner og udslip af kviksølv.

Kviksølvforordningen fastsætter blandt andet, at kviksølvaffald i flydende form skal omdannes, inden det bortskaffes permanent. Ved omdannelse forstås en kemisk forandring af kviksølvs fysiske tilstand fra flydende til en fast form, som er mere stabil eller mindre vandopløselig, og som ikke udgør nogen større fare for miljø eller sundhed (eksempelvis ved fordampning).

Da kviksølvforordningen blev vedtaget, var man klar over, at der i EU var mere kviksølvaffald i flydende form, end der var kapacitet til at behandle. Man blev derfor enige om at tillade midlertidig oplagring af flydende kviksølvaffald under miljømæssigt forsvarlige forhold, mens det flydende kviksølvaffald afventede endelig omdannelse. Denne undtagelse udløber 1. januar 2023. Kommissionen har i henhold til kviksølvforordningen beføjelse til ved en delegeret retsakt at forlænge denne periode med op til 3 år.

Det har vist sig, at der stadig er behov for midlertidig oplagring af kviksølvaffald i flydende form forud for endelig omdannelse. Da der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt, er det regeringens vurdering, at det følger heraf, at ændringen er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

Danmark har ikke særlige nationale regler for midlertidige oplagring kviksølvaffald i flydende form, og ændringen af forordningen har således ingen lovgivningsmæssige konsekvenser, og en vedtagelse af forslaget vurderes ikke at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.

Sagen har været i skriftlig høring i EU Miljøspecialudvalget i perioden 6. oktober – 12. oktober 2022. Der er i følge Miljøministeriets grundnotat ikke indkommet bemærkninger.

Mere end 2 tons kviksølvaffald i flydende form
Kommissionen foretog ved skriftlig henvendelse d. 12. april 2022 en høring blandt medlemslandene, om de stadig havde midlertidige lagre af kviksølvaffald i flydende form. Af høringen fremgik det, at der stadig oplagres mere end 2.300 ton kviksølvaffald i flydende form i deponeringsanlæg i EU. Desuden at det ikke ville være muligt at få alt affaldet klargjort/omdannet inden d. 1. januar 2023 til endelig behandling.

En uformel EU-ekspertgruppe har bistået Kommissionen med at udarbejde den delegerede retsakt. I den forbindelse bakkede eksperter fra Spanien, Ungarn, Slovenien, Tjekkiet og Nederlandene op om Kommissionens forslag.

På den baggrund forventes der at være opbakning til den foreslåede ændringen blandt medlemslandene, og at Rådet derfor ikke vil gøre indsigelse over for udstedelsen af den delegerede retsakt.

Jf. grundnotatet kan Regeringen støtte, at Rådet ikke gør indsigelse mod udstedelsen af den delegerede forordning.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.