Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Stort fremmøde til dialogmøde om automatiske affaldssorteringsanlæg i Østdanmark

30. januar 2015
Partnerskabet for centrale affaldssorteringsanlæg med Miljøstyrelsen, regionerne og KL er gået ind i en mere formidlingsaktiv rolle, hvor der bl.a. det næste halve år vil blive afholdt en række dialogmøder i regionalt regi om samarbejdsmuligheder omkring etablering af automatiske affaldssorteringsanlæg. Dialogmødet for regionerne Sjælland og Hovedstaden blev afholdt den 27. januar 2015 i København. Her drøftede 80 aktører fra den offentlige og private sektor muligheder for etablering af affaldssorteringsanlæg.

Brug udbudsreglerne meget mere aktivt. Det var budskabet fra Horten, som gennemgik muligheder og udfordringer for offentlige og private samarbejdsmodeller, herunder udbudsregler. Horten pegede på følgende, som skal tænkes ind ved samarbejde og udbud/kontrakter:

• Tænk fusionskontrol ind ved samarbejderne.
• Tænk statsstøttereglerne grundigt ind fra starten. Statsstøttereglerne siger, at man skal betale den samme rente, som ved kreditvurdering og lån fra fx banker. Der kan dog alligevel være en ide at bruge kommunekredit, fordi kommunen på den måde har hånd i hanke med det.
• Udbud med forhandling er vigtigt og ofte det, som reelt bør foregår i stedet for konkurrencepræget dialog udbud. Konkurrencepræget dialog bør kun vælges i sager hvor man ikke ved hvad det er for noget teknologi man ønsker.
• Indarbejd mulighed for genudbud/konkurrenceudsættelse.
• Kontrakten bør være så fleksibel som mulig
• Lange kontrakter (7 – 30 år) er bestemt mulige og lovlige ved affaldssorteringsanlæg, fordi der normalt er gode argumenter for dette. Argumenterne bør beskrives. 
• Vurder den optimal risikodeling og placere risici i kontrakten, hvor de bedst håndteres. Det er bl.a. en af fordelene ved OPP.

Hamburg-dommen udelukker ikke, at kommunalt ejet sorteringsanlæg kan modtage husholdningsaffald fra ikke- ejerkommuner uden at anlægget har vundet et forudgående udbud. Det væsentlige er, at der skal være tale om et egentligt samarbejde, hvor parterne på forhånd har beskrevet grunde for og muligheder i et samarbejde og således udtrykt principielt ønske herom, sådan en samarbejde kan være rent semantisk, mente Andreas Christensen fra Horten.

Sikkerhed for det kommunale affald i et OP A/S: A/S’et bliver født med en kontrakt, som omfatter det kommunale affald. Når kontrakten udløber, så skal det kommunale affald udbydes og selskabet skal ”vinde” affaldet (tilbage) i en konkurrence med andre anlæg.

I skal VILLE OPP. Byggestyrelsen har omfattende og generelt gode erfaringer med OPP’er og lange kontrakter. De væsentligste budskaber fra Byggestyrelsen var følgende:

• Kan I definere funktionerne for et kommende affaldssorteringsanlæg, som også I kan stå inde for om 2 år, så er OPP og de lange kontrakter OK ellers skal det overvejes nøje. Hvis man har lange kontrakter, hvor der ikke indarbejdet tilstrækkelig fleksibilitet og kontrol af overholdelse i dem, så er OPP ikke relevant. 
• Indtil videre er der gode erfaringer med lange kontrakter. Der er et marked og mange udenlandske virksomheder er interesseret. Tal sammen om, hvad der er i pipeline, da dette vil øge interessen for udenlandske aktører.
• Husk at finansiering ikke er et mål i sig selv, men et middel.
• Brug lang tid på at tale risikotillæg. Husk at I er IKKE bygherre. Der er betalingsmekanismer, der sikrer, at det aftalte bliver leveret

Generelt enighed blandt deltagerne om at offentlige/private samarbejder (OPP) er vejen frem. Der blev diskuteret styrker og svagheder ved OPP, men der blev udtrykt ønske om at kunne håndtere både husholdningsaffaldet og erhvervsaffaldet sammen. De forskellige affaldsfraktioner blev ligeledes diskuteret og her var der også enighed om, at plastaffaldet var den største udfordring i forhold øget genanvendelse. Væsentligt ved et samarbejde er indbygningen af forskellige incitamentsstrukturer, som sikrer den mest optimale håndtering. Tillid og åbenhed er vigtig og hele værdikæden skal tænkes ind.

En mere detaljeret opfølgning på dialogerne i grupperne vil indgå i den samlede afrapportering for partnerskabet.

Alle oplæggene fra dialogmødet for Østdanmark kan findes her

Læs mere i vidensbanken

Indsamling & sortering
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.