Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: Fiberbaserede flasker på vej frem

11. august 2022
Fiberbaserede flasker på vej frem

Carlsberg har udviklet en fiberflaske, som testes på større arrangementer i otte lande.

Carlsberg har udviklet en en fiberflaske, der er fremstillet af træfiber og har en polymerfilm af biobaseret PEF (polyethylen furanoate). Livscyklusvurderingen viser, at den miljømæssigt er bedre end engangsglasflasken, og Carlsberg håber, at den næste version af flasken kan have et CO2-aftryk, der er på niveau med den genpåfyldelige glasflaske. Målet er, at fiberflasken udleder 80 pct. færre emissioner end engangsglasflasken. Ifølge Carlsberg, er flasken kompatibel med genanvendelsessystemer for plast og den kan nedbrydes i naturen, hvis den ikke bliver indsamlet til genanvendelse. Den eneste del der endnu ikke er 100 pct. biobaseret, er flaskens kapsel, men det arbejdes der på.

Carlsberg vil teste 8000 flasker på sommerens festivaller og andre større events i otte lande (Norden, UK, Polen, Tyskland og Frankrig) for at få forbrugernes reaktioner på den nye flaske.

Udviklingen startede i 2015 sammen med eksperter fra EcoXpac, BillerudKorsnäs og DTU og blev støttet af Innovationsfonden. Det er ud af dette samarbejde, at The Paper Bottle Company, Paboco®, er blevet etableret som et joint venture mellem BillerudKorsnäs og ALPLA. Foruden Carlsberg, deltager bl.a. The Coca-Cola Company, The Absolut Company og L’Oréal i et papirflaskefællesskab lanceret af Paboco.

Flere fiberbaserede flasker kan forventes på markedet. Fx er Heinz i gang med at udvikle en ketchupflaske og Coca-Cola annoncerede i 2021, at de ville teste et antal fiberbaserede flasker.

Læs mere
22.06.22 Carlsberg makes bio-based and fully recyclable bottles available to consumers in its largest ever trial
11.10.19 Carlsberg et skridt nærmere den grønne papirflaske
Paboco - Paper Bottle Company
edie - Kraft Heinz to develop paper-based ketchup bottle
02.11.2021 Coca-Cola to trial paper bottle prototype in Hungary

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomiPlast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.