Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Fem universelle mål for cirkulær økonomi

10. februar 2021
Fem universelle mål for cirkulær økonomi
Ellen MacArthur Fonden har netop præsenteret fem universelle mål for cirkulær økonomi, der skal danne rammen for den cirkulære transition for både regeringer, byer og virksomheder.

Der er efterhånden ved at være bred konsensus om, at den cirkulære økonomi er den rette vej mod en bedre økonomisk model, som er modstandsdygtig, divers og inkluderende og som samtidig tackler de grundlæggende årsager til globale udfordringer såsom klimaforandringer, tab af biodiversitet og forurening. I takt med, at regeringer og industrien bevæger sig mod en mere cirkulær økonomi, bliver det imidlertid afgørende, at ambitionerne tilpasses hinanden og at der skabes en fælles retning på rejsen. Derfor har Ellen MacArthur Fonden præsenteret et forslag til fem universelle mål, der netop skal sætte retningen for vejen mod en cirkulær økonomi:

1.     Stimulation af design til den cirkulære økonomi

2.     Ressourcehåndtering, der bevarer værdi

3.     Sikring af økonomien

4.     Investering i innovation, infrastruktur og færdigheder

5.     Samarbejde for systemforandringer 

Et systemisk skifte

I rapporten understreges det, at de fem mål præsenterer en plan, der skal sikre, at de offentlige og private sektorer arbejder sammen. Ydermere er det vigtigt at anerkende, at de fem mål hænger indbyrdes sammen og dermed både kan være indbyrdes afhængige, men også understøtte hinanden. Det er derfor vigtigt, at aktørerne betragter alle fem mål samtidig og ikke blot fokuserer på et eller to af målene. Til gengæld vil brede, omfattende strategier og handleplaner, der omfatter de fem mål, sikre, at der skabes en sammenhængende bevægelse frem for et kludetæppe af uafhængige initiativer.

Med de fem mål som fælles udgangspunkt – både nationalt og internationalt – vurderer Fonden samtidig, at man vil kunne reducere uoverensstemmelser på tværs af grænser og reducere det generelle omkostningsniveau. Samtidig skal et tæt samarbejde være med til at minimere risikoen for at aktører kæmper med at implementere individuelle, isolerede cirkulære tiltag i en lineær forbrug-og-smid-væk kultur sådan, at der i stedet tilvejebringes det systemisk skifte, som der er så stort behov for.

Læs mere

Du kan finde gode eksempler på initiativer inden for hvert af de fem mål, samt yderligere diskussion af muligheder i rapporten ”Universal circular economy policy goals: enabling the transition to scale” her

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.