Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: "Farvel til brændbart" giver højere genanvendelsesprocenter på genbrugspladsen

29. april 2019
"Farvel til brændbart" giver højere genanvendelsesprocenter på genbrugspladsen
Foto: ARGO/Rie Døllner
En stigning i genanvendelsen på mellem 50% og 150% på forskellige fraktioner - så meget har udvalgte genbrugspladser opnået ved at skrotte fraktionerne stort og småt brændbart.

Initiativet "Farvel til stor og småt brændbart" har givet positive resultater og har - i følge affaldsselskabet ARGO - højnet genanvendelsesprocenterne på genbrugspladserne i Kalundborg, Køge, Lejre, Roskilde og Stevns. I 2018 søsatte ARGO i samarbejde med de fem kommuner et initiativ, der gradvist skulle udfase fraktionerne småt og stor brændbart på genbrugspladserne, med det formål at højne genanvendelsen. 

Initiativet har vist sig at bære frugt. Genanvendelsen er øget med ca. 11.000 ton på årsbasis. Det er 4000 ton mere end forventet, og fordeler sig således på fokusfraktionerne:

  • Træ: ca. 7000 ton = genanvendelsen er øget med ca. 50%
  • Plast: ca. 2000 ton = genanvendelsen er øget med ca. 50%
  • Pap: ca. 1200 ton = genanvendelsen er øget med ca. 150%
  • Bøger/papir: ca. 700 ton = genanvendelsen er øget med ca. 100%
  • Tekstiler: ca. 200 ton = genanvendelsen er øget med ca. 100%
  • Mineraluld: ca. 100 ton = genanvendelsen er øget med ca. 50%

ARGO udtaler, at resultatet, udover at være til gavn for miljøet, også er en indikator for, at borgerne gerne vil sortere mere.

"Det er gået over al forventning og det er vi naturligvis rigtig glade for. Takken skal for det første gå til brugerne af genbrugspladsen, som er imponerende positive og meget motiverede til at følge vores sorteringsanvisninger. Desuden er vi meget stolte af personalet på genbrugspladserne hvis indsats er helt afgørende i forbindelse med sådan et nyt tiltag" fortæller Finn Kjær, genbrugschef i ARGO

Læs mere om "Farvel til stort og småt brændbart" her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.