Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Europa-Kommissionen præsenterer sine prioritetsområder inden for madspild

06. december 2016
Europa-Kommissionen præsenterer sine prioritetsområder inden for madspild
Den europæiske kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaiti, har præsenteret fem overordnede prioritetsområder for det fremtidige arbejde på madspildsområdet.

Det første møde under den europæiske madspildsplatform ”The EU Platform on Food Losses and Food Waste” blev for nyligt åbnet af den europæiske kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis. I sin åbningstale understregede kommissæren først og fremmest, at vi alle er ansvarlige for at nedbringe de kolossale mængder af madspild, der på europæisk niveau hober sig op til 88 millioner tons om året, svarende til et økonomisk spild på 143 milliarder euro. I den forbindelse fremhævede kommisæren Europa-Kommissionens eget arbejde på området, hvilket inkluderer forslag til ændring af affaldsdirektiverne, hvor det foreslås at medlemsstaterne forpligtes til at:

  • Reducere mængden af madspild i alle led af værdikæden
  • Overvåge mængden af madspild
  • Indrapportere om udviklingen

I samme forbindelse præsenterede kommissæren også følgende fem prioritetsområder for det fremtidige arbejde:

  1. Kommissionen vil, i samarbejde med medlemsstater og relevante aktører, udvikle en fælles metode til måling af udviklingen inden for madspild. Arbejdet vil blive baseret på arbejdet som er gennemført under FUSIONS initiativet
  2. Kommissionen vil, i samarbejde med medlemsstater og relevante aktører, udvikle retningslinjer for, hvordan man kan facilitere donationer af overskydende mad, primært, for mennesker i nød. De nye retningslinjer vil gøre det klart hvis og hvornår regulering inden for både fødevaresikkerhed og hygiejne såvel som økonomi bliver relevant.
  3. Kommissionen vil identificere, og hvor det er relevant forsøge at fjerne, barrierer for sikker anvendelse af fødevarer gennem hele værdikæden.
  4. Kommissionen vil undersøge metoder til at forbedre brugen og forståelsen af datomærkning i fødevarekæden.
  5. Arbejdet under den fælles europæiske madspildsplatform

Et skridt mod opfyldelse af de 17 bæredygtighedsmål
For kommissæren hænger arbejdet tæt sammen med EU’s arbejde for at fremme den cirkulære økonomi såvel som den overordnede strategi for bæredygtig udvikling. I forbindelse med sidstnævnte har Europa-Kommissionen for ganske nylig præsenteret en overordnet strategi for, hvordan man ønsker at forpligte sig til at opfylde FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling - de såkaldte SDG-mål, herunder mål nummer 12, som siger, at vi inden 2030 skal have halveret den globale mængde af madspild (pr. person), både i forretninger og hos forbrugerne. Målet siger også, at vi skal reducere madspild i produktionen og leverandørkæderne, heriblandt tab af afgrøder efter høsten. Arbejdet knytter sig naturligvis også op på mål nummer to, som retter sig mod at afskaffe sult på globalt plan.

Baggrund
Talen blev, som skrevet, afholdt i forbindelse med det første møde under den europæiske platform ”The EU Platform on Food Losses and Food Waste”. Formålet med denne platform for madspild og madaffald er er, at facilitere og dele viden, information, best-practice mv. om madspild. Platformen stiller et forum til rådighed for medlemslandene, hvor der kan udveksles nationale madspildsprogrammer, monitorering af madspildsmængder og fremgang ift. at opnå EU målene. Platformen skal endvidere hjælpe Kommissionen med at identificere og prioritere EU politik og initiativer på området. Platformen har et cirkulært udgangspunkt i arbejdet og skal arbejde tværsektorielt og med hele værdikæden.

I gruppen sidder en række nationale eksperter, herunder bl.a. en repræsentant fra den danske organisation ”Stop spild af mad”. Gruppen mødes mindst to gange om året.

 

Læs hele kommissærens tale her

Læs DAKOFAs tidligere nyhed om Kommissionens lanceringen af platformen her 

Læs om den internationale standard for måling og rapportering af madspild og madaffald, som blev lanceret tidligere på året, her 

Læs endelig også DAKOFAs nyhed om EU’s forpligtelser i forbindelse med de 17 verdensmål her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.