Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: EU på vej mod forbud mod fire plastblødgørere

17. februar 2017
EU på vej mod forbud mod fire plastblødgørere
EU's REACH komite har klassificeret de fire ftalater DEPH, DBP, DIBP og BBP som hormonforstyrrende. Disse plastblødgørere findes i fx badeforhæng, plastfodbolde, vinylgulve, presenninger og andre forbrugerprodukter og især i produkter importeret fra ikke-EU lande.

REACH komiteens beslutning betyder, at de fire ftalater DEHP, DBP, DIBP og BBP optages som hormonforstyrrende for mennesker på EU's Kandidatliste over særligt problematiske stoffer, og at det bliver sværere for europæiske producenter mv. at få lov at bruge de fire ftalater.

Det har allerede siden februar 2015 været forbud i EU mod at bruge de fire ftalater undtaget hvis man har opnået en specifik godkendelse. Det betyder, at ftalaterne stort set ikke længere indgår i forbrugerprodukter fremstillet i Danmark eller i resten af EU. I 1999 repræsenterede DEHP omtrent halvdelen af ftalatforbruget i EU, hvor den i dag udgør knap 20%. I resten af verden er DEHP fortsat den mest anvendte PVC-blødgører. Danmark arbejder sammen med det Europæiske Kemikalieagentur for helt at få forbudt ftalaterne i produkter, som forbrugerne kommer i kontakt med – dvs. også i produkter importeret fra lande uden for EU.

Betegnelsen ‘ftalat’ dækker over meget forskellige stoffer, som især bruges til at blødgøre PVC, der som udgangspunkt er et hårdt materiale. Ftalaterne DEPH, DBP, DIBP og BBP var tidligere meget anvendt som blødgører i PVC til bl.a. elkabler, presenninger, gulvbelægninger, slanger, blodposer, urinposer og medicinsk udstyr, hvor ftalaterne udgjorde en stor procentdel i det bløde plast. Ftalaterne kan frigøres ved kontakt med vand eller ved kontakt med huden, og de kan fordampe til luften. Dermed kan ftalater spredes i miljøet og fødekæderne og de kan indåndes, fx hvor de findes i indeklimaet. Hovedparten af ftalat-forbruget i Europa udgøres nu af stoffer, der anses for uproblematiske at bruge.

Genanvendelsen af blød plastaffald med indhold af fx DEPH må derfor i høj grad fokusere på kun at genanvende dette plastaffald til fortsat godkendte formål. Pt. genanvendes en del blød PVC i udlandet til nye produkter af blød PVC, fx vinylgulvaffald til nye vinylgulve (se også omtale her). I Danmark udsorteres blød PVC med henblik på deponering.

Risici for at forurene organisk affald, der skal anvendes til jordbrugsformål, med DEPH frigjort fra blød plast vil fremover blive mindre. Under visse omstændigheder har nogle forbehandlingsteknologier haft vanskeligheder ved at overholde den danske grænseværdi på max. 50 mg DEPH/kg tørstof i affald, der skal anvendes til jordbrugsformål herunder tilføres et forbehandlingsanlæg eller et husdyrgødningsbaseret biogasanlæg. 

Miljøstyrelsens nyhed om ovennævnte afstemning i EU's REACH komite kan findes her  

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.