Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: EU-høring om kritiske råstoffer

10. oktober 2022
EU-høring om kritiske råstoffer
EU har igangsat en strategisk indsats, der skal sikre medlemsstaternes adgang til kritiske råstoffer. Første skridt er en offentlig høring, hvortil alle inviteres at komme med input. Frist for svar er 25. november.

Som det også kunne læses i denne nyhed, præsenterede EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyen for nylig et nyt initiativ, der skal sikre EU uafhængighed og modstandsdygtighed på råstofområdet. Initiativet sparkes nu i gang med en offentlig høring, der skal indsamle viden og synspunkter fra en bred vifte af interessenter og i den forbindelse skabe mulighed for, at disse kan bidrage med relevant information om problemer og potentielle løsninger vedrørende forsyningen af kritiske råvarer.

Baggrunden for initiativet er er erkendelse af, at både den grønne og den digitale omstilling er direkte afhængig af EU’s adgang til råstoffer. I øjeblikket er EU stærkt afhængig af nogle relativt koncentrerede forsyningskilder fra nogle få lande, der ligger uden for EU. Samtidig ser det, baseret på nuværende fremskrivninger, ud til, at den globale efterspørgsel efter visse kritiske råvarer som sjældne jordarter og litium snart vil overstige det globale udbud. Derfor ses det allerede nu, at andre førende økonomier er i gang med en strategisk indsats, der skal sikre dem udbuddet. EU har derfor brug for værktøjer, der kan imødekomme det fremtidige marked. Samtidig vil mangel på handling forværre EU's afhængighed af koncentrerede forsyningskilder og på den måde øge sårbarheden over for geopolitiske spændinger. Det kommende initiativ skal altså adressere følgende problemer:

  • Den lave spredning af EU’s forsyningskilder
  • Det uudnyttede potentiale af EU’s egne muligheder for forsyning
  • Den ringe kapacitet for overvågning og risikohåndtering
  • De negative sociale og miljømæssige påvirkninger
  • Den eksisterende lovgivning, der ikke i tilstrækkelig grad understøtter cirkularitet
  • Et utilstrækkeligt niveau af forskning og udvikling i EU

Det kommende initiativ vil blive præsenteret som en pakke bestående af både lovgivningsmæssige og ikke-lovgivningsmæssige tiltag. I høringsmaterialet foreslås det, at de lovgivningsmæssige tiltag kan formes omkring følgende fire søjler:

  • At definere prioriteter og mål for kommende EU-tiltag
  • At forbedre EU’s overvågning, risikohåndtering og styring i forhold til kritiske råstoffer
  • At styrke EU’s værdikæde for kritiske råstoffer (udvinding, raffinering, behandling og genanvendelse)
  • At sikre ensartede, bæredygtige konkurrencevilkår på Det Indre Marked

I tillæg står der i høringsmaterialet, at Kommissionen vil forsøge at styrke de eksterne aktiviteter og partnerskaber, accelerere indsatsen for forskning og innovation samt sikre udviklingen af de kompetencer, der er nødvendige på tværs af værdikæden.

I forlængelse af høringen vil der også blive gennemført målrettede konsultationer med medlemsstater, interessenter og eksperter efter behov. Disse aktiviteter vil blive sammenfattet i en synopsisrapport, der vil blive offentliggjort som et bilag til en egentlig impact assessment. Det vil være med baggrund i alt dette materiale, at Kommissionen vil præsentere det kommende initiativ.

Frist for indsendelse af høringssvar er 25. november. Selve initiativet forventes at blive præsenteret i løbet af første kvartal 2023.

Læs mere
Du kan læse og besvare høringen her på kommissionens hjemmeside

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.