Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: EU fastholder tidsfrister for forbud mod engangsemballage

18. april 2020
EU fastholder tidsfrister for forbud mod engangsemballage
Industrien ønsker et års forlængelse, inden engangsplastdirektivet skal træde i kraft. Men den verserende coronakrise vil ikke ændre på de deadlines, der er sat af EU, da der ved den forestående, økonomiske genopbygning af Europa er vigtigere ting at bruge pengene på end affaldshåndtering.

Det meddeler Vivian Loonela, som er talsperson for EU-Kommissionen, hvad angår miljømæssige anliggender, ifølge Euractiv.

Det såkaldte “Single-Use Plastic Directive" blev vedtaget i juni 2019, og indeholder forbud mod adskillige engangsprodukter såsom engangsbestik, engangsdrikkevareemballage, ballonpinde, sugerør og vatpinde. Formålet med direktivet er at reducere det marine affald med 80 %, hvad angår det affald, som stammer fra landjorden, og ud fra, at Kommissionen ved offentliggørelsen konkluderede, at et sted mellem 4,6 og 12,7 mio. tons plastaffald ender i verdenshavene hvert år.

Men den omfattede industri har nu slået på tromme for, at coronakrisen har ændret fokus, så hygiejne og forbrugernes helbred har førsteprioritet, hvorved industrien ikke har haft den fornødne tid til at omstille sig.

Kommissionen har hertil svaret, at de produkter, som skal substituere engangsprodukterne, alligevel skal efterleve kravene om hygiejne og sundhed, hvorved det ikke ændrer for producenternes vilkår i lyset af de nye krav.

Loonela fremhæver desuden, at den verserende coronakrise generelt medfører nogle voldsomme økonomiske konsekvenser, hvilket understreger behovet for at reducere affaldsmængderne, så genopbygningen af den europæiske økonomi kan fokusere på andet end affaldshåndtering.

Du kan læse hele artiklen fra Euractiv ved at trykke hér samt ”Single-Use Plastic Directive” ved at trykke hér.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.