Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Etablering af højteknologisk sorteringsanlæg til affald i 2022

08. december 2021
Etablering af højteknologisk sorteringsanlæg til affald i 2022
Affaldssorteringsanlægget bliver etableret i Roskilde og er baseret på en selv-lærende AI-teknologi, hvor affaldet bliver sorteret i genanvendelige fraktioner.

Anlægget, som det finske ZenRobotics står bag og som ReTec Miljø er eneforhandler af i Danmark, forventes at være klar til brug allerede i sommeren 2022. Robotterne vil være at finde på Solum´s anlæg i en telthal, der bliver bygget specielt til formålet. Her vil robotsorteringsanlægget sortere op til 25.000 tons blandet affald pr. år: Brændbart affald, storskrald, metal, træ og plast, som pladsen modtager fra kommuner, industri og erhverv, og med en fremtidig mulighed for udvidelse til tekstiler, farligt affald og drikkevarekartoner.

Første robotsorteringsanlæg i Danmark til denne type affald

Af den udsendte pressemeddelelse fremgår det, at: "Vi er meget glade for at kunne være med til at placere det første ZenRobotics anlæg i Danmark. Helt konkret, er det faktisk også det første robotanlæg i Danmark til denne type affald. Kernen i anlægget er netop den kunstige intelligens, som gør, at Solum nu vil få meget mere ud af sortere affaldet, inden det efterfølgende skal videreforarbejdes. Den nøglefærdige løsning er velafprøvet i over 100 installationer verden over, bl.a. i Malmø, Sydnorge og i verdens største robotanlæg med hele 12 robotarme i Helsinki i Finland. Et robotanlæg vil være med til at revolutionere affaldssorteringen, ikke kun hos Solum, men potentielt i hele Danmark", fortæller Peter Ry Schmidt, salgskonsulent hos ReTec Miljø.

Hjernen i robotsorteringsanlægget er den kunstige intelligens, der ved hjælp af forskellige sensorer løbende analyserer affaldet, og som lærer at genkende former, farver og materialer. Ved hjælp af den specielle software er det muligt for robotten at sortere affaldet. Den kan endda lære nye materialer/fraktioner at kende og kan dermed tilpasse sig eventuelle fremtidige ændringer i affaldsflowet.

Til at håndtere sorteringsopgaven har ZenRobotics udviklet en specialiseret robotarm, en såkaldt Heavy Picker, som kan løfte affald på op til 30 kg/stk. Det nye anlæg består af 2 robotarme, som tilsammen kan klare op til 4.000 pluk i timen.

Morten Strandlod fra Solum udtaler i pressemeddelelsen: ”Jeg oplever en markant interesse fra bygge- og anlægssektoren, hvor etableringen af anlægget er en kærkommen mulighed for at hæve genanvendelsesprocenterne for deres affald, skabe en større fleksibilitet i affaldssorteringen og skabe en større grad af dokumentation for affaldshåndteringen - det er win-win for alle, siger han.

Du kan læse mere om selskaberne bag det nye sorteringsanlæg hhv. ReTec og Solum.

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.