Seminar: Er den malede radiator farligt affald?

Er den malede radiator farligt affald?
DAKOFA afholder et seminar om klassificering og håndtering af malede metalemner, når disse bliver til affald.
Seminaret afholdes onsdag d. 10. januar 2018 kl. 10.00-15.00 på Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart

Udsolgt

”Er den malede radiator farligt affald?”- Det er et rigtig godt spørgsmål, men det er ikke enkelt at besvare. Det er da heller ikke et entydigt svar, man får, hvis man stiller spørgsmålet forskellige steder. Praksis for klassificering og håndtering af malede metalemner i kommunerne er forskellige.  

Maling på en radiator kan indeholde miljøfarlige stoffer i koncentrationer, der overstiger grænseværdierne for farligt affald. I nogle kommuner er der derfor tradition for, at maling kræves afrenset, hvis prøver viser, at malingslaget indeholder miljøfarlige stoffer over farlighedskriterierne, mens man i andre kommuner håndterer malede metalemner som ikke-farligt affald.

Klassificering af metalaffald, som ikke-farligt eller farligt affald, har stor betydning ikke alene for økonomien men også for, hvem der må modtage metalemnerne til oparbejdning. Det har også stor betydning for, om affaldet kan eksporteres som grønlistet affald, eller om det skal notificeres - og med det ekstra arbejde, der følger heraf. 

På dette seminar følger vi den malede radiators vej fra beslutningen om, at den skal kasseres, og til den er omsmeltet til nyt metal. Vi ser på, hvilken betydning det har i hvert led af håndteringen, om malede metalemner håndteres som ikke-farligt eller farligt affald. Vi skal diskutere, om og hvornår det giver miljømæssig og økonomisk mening at klassificere affaldet på baggrund af indholdet af farlige stoffer i malingslaget. 

Program

9:30-10:00
Registrering og morgenbrød
10:00-10:10
Velkomst

v/DAKOFA

10:10-10:55
Overvejelser i forbindelse med klassificering og nedrivning

Kommunens overvejelser ved klassificering og evt. anvisning af malede metalemner, herunder overvejelser i forbindelse med anlæggenes miljøgodkendelser
v/Finn Rasmussen, Københavns Kommune og Tom Ellegaard, Aarhus Kommune


Nedriverens erfaringer og udfordringer i forbindelse med at håndtere og evt. afrense den malede radiator
v/ Richard Kristensen, Kingo Carlsen

10:55-11:45
Modtagelse og håndtering hos behandlingsanlæg


Har modtageanlæggene miljøgodkendelse til modtagelse af metalemner klassificeret som farligt affald - hvilken betydning har det? Hvilke muligheder  har myndighederne for at sikre håndtering af emissioner fra anlæggene og ressourceværdierne i metalemnerne.
v/ Hans Erling Jensen, Miljøstyrelsen Erhverv
 


Modtagelse af den malede radiator på shredderanlægget som hhv. ikke-farligt og farligt affald - Har det betydning for oparbejdningsprocessen og kvaliteten af metalressourcen? Kan indholdet af maling i formaterialerne give anledning til øgede emissioner fra shredderanlæggene? Hvilke krav stiller smelterierne til eventuelle urenheder i formaterialerne, og hvad betyder klassificeringen for modtagelsen hos smelterierne? Kan End of Waste kriterierne for metalskrot finde anvendelse for affald klassificeret som farligt affald?
v/Steen Hansen, Stena Recycling

11:45-12:30
Frokost
12:30-13:20
Afsætning og eksport af formaterialer

Hvad sker der når formaterialerne modtages hos smelterierne, hvilke krav stilles til renheden af materialerne og betyder det noget, hvis metalemnerne er malede? Er der risiko for øgede emissioner, hvis metalemnerne er malede?
v/Carsten Henriksen, Hals Metal
 


Hvad er reglerne for eksport af malede metalemner, og hvad betyder det, hvis affaldet er klassificeret som farligt affald?
v/Johan Paulsen, Miljøstyrelsen, Cirkulær Økonomi og Affald
 


PAUSE

13:20-14:20
Diskussion - Hvornår giver det miljømæssig og økonomisk mening?

Hvordan klassificeres malede metalemner, skal der tages prøver, og er det på grundlag af malingslaget alene? Hvornår skal der kræves afrensning, og hvis det ikke afrenses kræver det så særlige forbehold senere i håndteringskæden for at sikre ressourceværdien og beskyttelse af miljøet? - alt i alt hvornår giver det mening miljømæssigt og ressourcemæssigt?

14:20-14:45
Hvad tænker Miljøstyrelsen om det dagen har bragt - kan man opstille tommelfingerregler for klassificering og håndtering af den malede radiator?

v/ Elisabeth Paludan, Miljøstyrelsen Cirkulær Økonomi og Affald

14:45-15:00
Afslutning

Hvornår

10. januar 2018
kl. 10.00 - 15.00

Hvor

Severin Kursuscenter
Skovsvinget 255500 Middelfart

Deltagergebyr

Pris medlemmer, ekskl. moms
DKK 1.550,00
Pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
DKK 2.600,00

Framelding

Tilmelding er bindende efter
27. december 2017

NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Download program
Se deltagere
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.