Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Emballagestatistik 2017: Danskerne udsorterer mere plast end tidligere

25. november 2019
Emballagestatistik 2017: Danskerne udsorterer mere plast end tidligere
I 2017 var emballageforsyningen i Danmark 970.000 tons eller 167 kg per indbygger. Det er en stigning på 35.000 tons siden 2016, hvor emballageforsyningen var på 935.000 tons eller 162 kg per indbygger.

Genanvendelsesprocenterne for 2017 ender på 95 % for glas, 42 % for plast, 82 % for papir og pap, 73 % for jern og metal og 59 % for træ.

Til sammenligning var genanvendelsesprocenten i 2016 på 85 % glas, 36 % på plast, 94 % på papir og pap, 88 % for jern og metal og 59 % for træ – altså en stigning i de indsamlede mængder over hele linjen.

Generelt viser statistikken, at der for glas og plast har været støt stigende indsamlede mængder fra 2014 til 2017, mens der for jern og metal, papir og pap samt træ er større variationer, hvilket ifølge emballagestatistikken kan skyldes periodeforskydninger.

Se pressemeddelelsen fra Miljøstyrelsen her og find Emballagestatistikken 2017 her

Ny opgørelsesmetode for genanvendelse samt producentansvar på vej
Den anvendte opgørelsesmetode i den seneste emballagestatistik er dog snart fortid, hvilket specielt for plastik vil få væsentlige konsekvenser for genanvendelsesprocenterne. Den kommende metode regner på reel genanvendelse i stedet for mængder indsamlet til genanvendelse, som det er tilfældet i dag. Det betyder bl.a., at genanvendelsesprocenten for plastikemballageaffald vurderes at falde fra 42 procent i 2017 til ca. 21 procent med den kommende beregningsmetode.

Derudover kan vi i Danmark se frem til implementering af udvidet producentansvar for emballage. Et udvidet producentansvar på emballage betyder, at der stilles krav til de virksomheder, som sælger emballage i Danmark, om også at tage ansvar for, at emballagen bliver genanvendt eller genbrugt.

Læs mere om den igangværende høring om ændring af Miljøbeskyttelsesloven, som giver hjemmel til udvidet producentansvar her (De konkrete rammer for producentansvaret vil først blive fastlagt senere i tilhørende bekendtgørelser). 

Læs også opsamling fra DAKOFAs konference ”Fremtidens emballager – producentansvar, håndtering og bæredygtighed” her.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.