Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Elektronik skal cirkulere i den globale økonomi

09. april 2021
Elektronik skal cirkulere i den globale økonomi
En ny global alliance for cirkulær økonomi inden for elektronik er netop lanceret.

WEEE er i øjeblikket den hurtigst voksende affaldsfraktion i verden og det estimeres, at den nåede en størrelse på mere end 50 millioner ton i 2018. Samtidig vurderes det, at der fortsat ligger mere end 100 mio. ubrugte devices i private hjem, så potentialerne er enorme. Alligevel er det stadig kun mindre end 20% af de globale mængder, der indsamles til genanvendelse. Det vil en ny global alliance af aktører nu lave om på. Målet for alliancen er at forene globale ledere inden for området med henblik på at drive en koordineret omstilling af hele sektoren frem imod en bæredygtig og økonomisk holdbar, cirkulær værdikæde. For at denne omstilling skal ske fyldest, vil alliancen ud fra et systemisk perspektiv arbejde med:

  • Cirkulære designprincipper
  • Materiale-, komponent- og produktloops
  • Datadrevne systemer
  • Ansvarlige forretningsmodeller
  • Avancerede partnerskaber

Alliancen vil arbejde tæt sammen med civilsamfundet, den offentlige sektor samt centrale aktører inden for området med henblik på at dele, implementere og udvide eksisterende viden og innovation, som er nødvendigt i forhold til at skalere og accelerere den cirkulære transition.

Køreplan frem mod 2030
Samtidig med, at alliancen blev lanceret, præsenterede initiativtagerne også en køreplan for, hvordan arbejdet skal folde sig ud frem mod 2030. Køreplanen bygger på en længerevarende proces, hvor mere end 80 eksperter fra 40 forskellige virksomheder har været involveret i at identificere og analysere barrierer og muligheder i forhold til den cirkulære omstilling af sektoren. Køreplanen, der fokuserer på seks forskellige produktkategorier: Temperaturregulerende udstyr, skærme og monitorer, lamper, stort udstyr samt småt elektronik, er delt op i tre forskellige kategorier: Initiativer, som industrien selv kan igangsætte, initiativer, som industrien skal igangsætte sammen med én eller flere partnere samt initiativer, som man opfordrer myndigheder, NGO’er og forskningsinstitutioner til at igangsætte. Køreplanen præsenterer således en lang række konkrete initiativer for hhv. 2023, 2027 samt 2030, der skal bringe den samlede globale sektor i mål.

Læs mere
hjemmesiden for det nye ”Circular Electronics Partnership” kan du læse mere om initiativet, downloade informationer og materiale samt tilmelde dig et nyhedsbrev, så du kan holde dig opdateret.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.