Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: "Du skal ikke fucke med batterierne" – nu på tegnsprog

11. maj 2023
"Du skal ikke fucke med batterierne" – nu på tegnsprog
Elretur har valgt at lave en tegnsprogsudgave af deres kampagne for at få folk til at huske at sortere og aflevere deres brugte batterier. Lørdag d. 13. maj er dansk tegnsprogsdag.

Den seneste opgørelse viser en genanvendelsesprocent på 64, hvilket medfører, at der årligt er ca. 2.000 tons brugte batterier, der ikke kan gøres rede for. Derfor kører Elretur løbende kommunikationskampagner. I den forbindelse gør man brug af mange forskellige kommunikationsværktøjer og -platforme, men det er første gang, at man kommunikerer direkte til døvesamfundet i Danmark.

”For os er det her et vigtigt initiativ, som kan inspirere andre til at gøre det samme. Den største barriere for inklusion af døve i det danske samfund er mangel på tilgængelighed og lige rettigheder til information i, hvad man i bred forstand forstår ved det offentlige rum. Tegnsprog er døves modersmål, og når kampagner som denne fra Elretur bliver formidlet på både dansk og dansk tegnsprog, er det med til at give ligeværdige muligheder for at deltage i vores fælles hverdag,” udtaler Lars Ahlburg, landsforperson i Danske Døves Landsforbund.

”Vi ser dette tiltag som en gevinst for alle parter. Først og fremmest er døves rettigheder og mulighed for ligeværdig deltagelse i samfundet en både sympatisk og vigtig sag, men vi ser så absolut også tegnsprogstolkningen som en måde at nå ud til endnu flere med vores budskab, end vi ellers ville have gjort – såvel døve som alle andre,” siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Elretur.


Genfortolkning på tegnsprog

Man kan ikke sådan uden videre blot oversætte en tekst fra dansk til dansk tegnsprog. For tegnsprog er sit helt eget sprog med egen syntaks og grammatik. Derfor kan man ikke lave en 1-til-1 oversættelse fra talt sprog til tegnsprog. Så når Bodil Jørgensen giver en ordentlig omgang voksen-skældud på tegnsprog, er det en helt ny tekst, der ligger til grund for det. Der er ca. 3.500 døve i Danmark, og der er 20.000, der taler tegnsprog. D. 13. maj 2014 anerkendte Folketinget dansk tegnsprog som selvstændigt sprog, og d. 13. maj er derfor den største mærkedag for døve herhjemme.

   

Du kan læse mere om Elretur - og senere kampagnen - ved at trykke hér: www.elretur.dk

 

 

Læs mere i vidensbanken

Batterier
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.