Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: Dispensation for indsamlingskravet

15. januar 2021
Dispensation for indsamlingskravet

Varde Kommune vil bruge ny "kattelem" til udskydelse af kravet om indsamling i 10 fraktioner. Andre kommuner forventes på vej.

Flere kommuner gjorde i deres høringssvar til den nye affaldsbekendtgørelse opmærksom på, at de får svært ved at overholde tidsfristen for etablering af nye sorteringsordninger for de 10 fokusfraktioner.

Det resulterede i en dispensationsmulighed (se DAKOFAs nyhed herom) for de kommuner, der kan dokumentere, at de ikke kan nå at overholde tidsfristen. I denne uge kunne man i Jydske Vestkysten læse, at forsyningsselskabet Din Forsyning allerede nu har meldt ud, at borgerne i Varde Kommune først skal forvente at sortere i ti fraktioner i udgangen af 2022.

"Det er i praksis umuligt. Vi har hele tiden sagt, at vi ikke kan nå det",« siger Jens Stræde Bondesen fra Din Forsyning til Jydske Vestkysten om muligheden for at overholde tidsfristen 1. juli 2021 for de første 9 fraktioner.

Ifølge Din Forsyning er det simpelthen ikke realistisk at vedtage et nyt affaldsregulativ i byrådet, købe nye beholdere og etablere nye henteordninger, da det hele først skal i EU-udbud. Kun husstandsnær afhentning af farligt affald forventes etableret i efteråret 2021, da det allerede var planlagt at indføre.

Forsyningsselskabet bliver i Jydske Vestkysten bakket op af Preben Friis-Hauge (V), der er Byråds- og regionsmedlem samt formand fra det fælleskommunale affaldsskad AFLD. Han opfordrer til, at tidsfristerne bliver forlænget:

"Kommunerne skal lave begrundede dispensationsansøgninger. Det ender med et digert værk fra hver af landets 98 kommuner. Jeg er ked af, at man ikke kan forstå, at det er et problem. Det er et unødigt bureaukrati."

Ovenstående nyhed er udfærdiget med reference til nyhed i WasteTech den 15/1 2021, som kan læses i sin helhed ved at trykke hér.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.