Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Dematerialiseringen af væksten går ikke hurtigt nok

14. november 2016
Dematerialiseringen af væksten går ikke hurtigt nok
Det var ét af de budskaber Karl Falkenberg, tidligere Director General for DG-miljø og nu seniorrådgiver for bæredygtig udvikling i European Political Strategy Centre, fremlagde på konferencen 3rd European Resource Forum i Berlin den 10. november 2016.

Det gennemsnitlige bæredygtige forbrug i EU udgør stadig kun 6-8% af det samlede forbrug i EU. Ifølge Karl Falkenberg går omstillingen til en bæredygtig og dematerialiseret vækst alt for langsomt - "det er ikke nok kun at satse på oplysning og uddannelse af forbrugerne - der er brug for lovgivning", sagde Falkenberg.

Han fremhævede vigtigheden af EU-Kommissionens kommende arbejde med revisionen af  direktivet for ECO-design, da dette regulerer forbruget for mere end 500 millioner forbrugere, hvorfor netop dette direktiv vil have en enorm effekt på omstillingen til en cirkulær økonomi.

Ligeledes mente han, at produktionsvirksomhederne ikke alene kan drive omstillingen – det er en illusion, mener han.  Virksomhederne fokuserer alene på ressourceeffektivitet i relation til de omkostningstunge ressourcer, herunder særligt mineralerne.  Karl Falkenberg mener derfor, at der bør fokuseres på de naturlige ressourcer såsom vand, luft og jord, og ikke kun metaller som kobber og jern, for som han sagde: ”Vi skal være meget mere klare i vores definitioner, når vi taler om ressourcer, det er ikke kun kobber og jern etc.”.

For at nå i mål skal affald forebygges alle steder i samfundet og dér, hvor det ikke er muligt, skal affaldet indsamles separat. Hvis bare affaldet indsamles separat, ved vi allerede i dag, hvordan vi skal behandle det, sagde Falkenberg. Den separate indsamling er en omkostning, ja, men sammenligner man med udvindingen af virgine råstoffer, så er der ikke tvivl om, at det kan betale sig.

Falkenberg gav i denne forbindelse eksemplet med udvindingen af guld, hvor man ud fra hvert ton udgravede materialer i en mine opnår ca. 5 gr. guld. Sammenlignet med et ton elektronikaffald, udvindes der ca. 350 gr. guld pr. ton affald, hvilket svarer til en faktor 70 gange højere ressourceeffektivt, og hertil sagde han :”Det skal vi huske, når vi taler om udfordringerne med separat indsamling af affald”.

Cirkulær økonomi er det næste skridt på vejen til en bæredygtig økonomi, som bygger på alle tre ben i bæredygtighedsbegrebet, nemlig, miljø, økonomi og de sociale aspekter – vi skal ud af den faglige silotænkning, også på miljøområdet, for så længe vi har en demografisk vækst, er der brug for en økonomisk bæredygtig vækst, sagde Karl Falkenberg .

Vi skal sikre, at nye innovative ideer vokser frem, vi skal motivere virksomheder til at tænke nyt og bringe mennesket ind i midten af økonomien. Hertil tilføjede han, at alene ved at implementere den nugældende EU-lovgivning, kan der skabes ca. 400. 000 ekstra jobs i EU. Der er alt for mange lande, der stadig deponerer alt for meget affald, sagde Falkenberg.

I fremtiden skal der investeres i produkter og materialer, som kan genanvendes. Vi skal fx stoppe investeringerne i kompositmaterialer. Vi skal designe fremtidens materialer i en helhedstænkning, og igen fremhævede han sit budskab om, at: ”Vi skal ud af siloerne og sammen skal vi skabe innovation som hænger sammen – det duer ikke, at vi skaber flere problemer end dem vi prøver at løse”.

Endelig påpegede han, at i Kina har de allerede flere patenter inden for grøn energiproduktion end i EU, og dette selvom det er EU, der har opfundet teknologierne - EU skal blive bedre til at samarbejde, sagde Falkenberg.

I juli 2016 udgav Falkenberg for European Political Strategy Centre en rapport til Kommissionen med overskriften Bæredygtighed nu. Denne rapport kan ses her

 

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.