Som en del af oplægget lægges der undervejs op til feedback og tilkendegivelser fra salen.
Konference: De nye kommunale affaldsplaner - hvordan når vi de reviderede genanvendelsesmål, klimamål og ønsket om en cirkulær omstilling?

På konferencen vil der blive lagt vægt på og debatteret, hvordan man bruger affaldsplanen som et værktøj og løftestang for CØ og klima samtidig med, at de nye ambitiøse genanvendelsesmål/pejlemærker vil være i fokus.
Det er den nye "Handlingsplan for cirkulær økonomi - National plan for forebyggelse og håndtering af affald 2020-2032", som danner rammen om de kommende kommunale planer for håndtering af affald jf. krav i affaldsbekendtgørelsen. På konferencen arbejder vi derfor i dybden med de krav, der stilles til de nye kommunale affaldsplaner og ser også på, hvilke forebyggelsesinitiativer, der kan og skal være med.
Nogle kommuner har for nyligt vedtaget nye affaldsplaner og indført nye ordninger - andre er på vej med affaldsplaner inden tidsfristen den 7. juli 2022. De nye affaldsplaner bliver de første, der skal rumme alle de ti fraktioner, som skal husstandsindsamles, og der vil derfor også blive set på, hvilken betydning de nye sorteringskriterier har for de konkrete ordninger og kommunens borgere.
Men hvordan arbejder kommunerne i forhold til målsætninger på de andre områder, som har en gensidig påvirkning med affaldshåndtering og affaldsforebyggelse? Det gælder bl.a. kommunale klimamålsætninger og evt. på uddannelses- og beskæftigelsesområderne.
Konferencen finder sted dagen efter kommunalvalget, og nyvalgte byråd skal i gang med at konstituere sig. Der bliver derfor mulighed for at diskutere, hvordan sammenfaldet mellem nye byråd og de få måneder til at vedtage nye kommunale affaldsplaner bliver håndteret.
Vi hører også om, hvordan kommunerne bedre kan vurdere og undgå overfyldte affaldsbeholdere hos flertallet af husstandene. Nuancerede beregninger i planlægningsfasen kan på den måde være med til at forhindre mange borgerklager, når de nye affaldsfraktioner skal udsorteres.
Deltag på konferencen og få et overblik over værktøjer, erfaringer og muligheder som indspark og feedback til jeres affaldsplaner.
Program

Session 1: Lovgivningsmæssige rammer og muligheder for kommunernes affaldsplaner
Session 2: Eksempler på affaldsplaner og sammenhængen med klimaplanerne og øvrige kommunale cirkulære tiltag
Horsens Kommune har i ressourceplanen fra 2019 set affald i en bred kontekst og inddraget fokus på genbrug (forebyggelse af affald) samt cirkulær økonomi. Det udmøntes i overordnede initiativområder samt konkrete projekter i ressourceplanen, hvor genbrug, genanvendelse og cirkulær økonomi spiller en central rolle. I arbejdet med disse emner samarbejdes der på tværs af Teknik og Miljø for at udbrede bevidsthed og handling på området.
EU-projektet involverer kommuner og affaldsselskaber, men hvordan vil kommunerne spille ind i implementeringen af den nationale plan, og konkret hvordan vi forebygger affald og øger genbrug og genanvendelse? Det vil 42 projekt-partnere fra regionerne Midtjylland og Hovedstaden være med til at svare på.
- Hvordan får vi planerne i mål til tiden, og hvad er de største udfordringer?
- Hvordan bruger vi planen som en løftestang for de kommunale klimaplaner?
- Hvordan understøtter vi regionale cirkulære tiltag?
Session 3: Bedre brug af data, hvor er potentialerne og hvordan høster vi dem?
Indsamlingspotentialer, husstandsstørrelser, fyldningsgrader, tømningsfrekvenser, beholderstørrelser og glade borgere?
Hvordan kan kommuner beregne deres egen genanvendelse, hvad er målepunkter for genanvendelse, hvordan defineres kommunalt affald (Municipal Waste) og kan affaldsdatasystemet bruges til at fremskaffe data om den reelle genanvendelse?