Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: De nordiske lande har stort fokus på bedre udnyttelse af fosfor

27. oktober 2016
De nordiske lande har stort fokus på bedre udnyttelse af fosfor
DAKOFA, Avfall Sverige og Avfall Norge står bag en international konference i Malmø i disse dage om status for fosforudnyttelsen og fremtidige scenarier for øget recirkulering af fosfor i de nordiske lande. Konferencen viser med al tydelighed, at man er yderst bevidste om nødvendigheden af øget materialecirkulering samt en lovmæssig regulering for at sikre en løsning på fremtidens knaphed på den livgivende ressource.

Der er udbredt enighed om, at fosfor bliver en af de mest eftertspurgte ressourcer i fremtiden. I takt med den forventede stigning på 3 milliarder verdensborgere over de kommende 20-30 år, vil der naturligt blive en øget efterspørgsel på fosfor. Det forventes således, at de relativt let tilgængelige, naturlige forekomster vil være opbrugt om 50-100 år, idet fosfor er afgørende for den nødvendige vækst i produktion af fødevarer. I dag anvendes ca. 90 % af den producerede fosfor som gødning i fødevareproduktionen.

De begrænsede, naturlige fosfor-forekomster kan imidlertid suppleres ved udnyttelse af de tilgængelige mængder i såvel faste som flydende affaldssystemer, og de nordiske lande er allerede langt fremme i forhold til genanvendelsesteknologier og know-how vedrørende disse.

Nordisk Ministerråd stod derfor bag en session på dagens konference vedrørende netop status for de nordiske landes aktuelle strategier og genanvendelsesinitiativer. På sessionen introducerede Mikael Höysti, chef for Nordisk Ministerråds kontor for kultur og ressourcer, med at understrege rådets store fokus generelt på ressourcegenanvendelse og specifikt på genanvendelse af fosfor. Desuden betonede Höysti, at indsatsen er med regional anvendelse for øje, således at anvendelsen af de sekundære ressourcer kan medvirke til nogle gunstige rammebetingelser i de nordiske lande for produktionsvirksomheder.

Herefter præsenterede Helen Ann Hamilton fra Norges Universitet for videnskab og teknologi en status for de nordiske landes fosforsituation set i et cirkulært perspektiv. Ændringer i vores fødevareforbrug grundet mindre efterspørgsel efter animalske varer, stigning i fiskebrug og den deraf følgende fosforudledning i havmiljøet samt udnyttelse af sekundære råvarer baseret på fosfor-affaldsprodukter, er væsentlige faktorer for et ændret fosforforbrug. Desuden fastslog Hamilton, at det er af afgørende betydning, at de sekundære fosfor-ressourcer har samme kvalitet som de primære for at de kan opnå samme efterspørgsel fra brugernes side. Endelig viser beregninger, at hvis man formår at lave effektive genanvendelsesordninger for fosforen, vil man faktisk kunne recirkulere så store mængder, at man ikke behøver at importere primære fosforressourcer. Dette er af afgørende værdi for konkurrenceevnen og dermed den fremtidige samfundsudvikling og vækstmuligheder på et bæredygtigt grundlag.

I sessionens afsluttende paneldebat gav de danske, norske, svenske og finske miljøstyrelser en status for de respektive landes strategier og konkrete initiativer for øget fosforudnyttelse. Det danske mål i Ressourcestrategien vedrørende 80 % genanvendelse af fosforen fra spildevandsslam skal indfris i 2018. De seneste opgørelser viser, at vi ligger på 60-70 % p.t. Hvad angår forekomsten af fosfor i det organiske affald, henviste Linda Bagge til affaldsforebyggelsesstrategien fra 2013, hvoraf det fremgår, at mindst 60 % af det organiske affald fra servicesektoren skal genanvendes senest i 2018, mens mindst 55 % af det organiske affald fra husstandene skal genanvendes senest i 2022. Endelig fremførte Linda Bagge den vifte af initiativer omhandlende samarbejde med sektorens aktører og benyttelse af andre landes erfainger som Miljøstyrelsen sætter sin lid til.

Den norske miljøstyrelse, ved Terje Farestveit, fremhævede, at Norges primære interesse i at genanvende mere fosfor ikke skyldes de miljømæssige årsager, men derimod den økonomiske faktor. 2/3 af den norske efterspørgsel efter fosfor stammer fra landbruget, mens vedligeholdelse af grønne områder står for de sidste 1/3. I juni 2016 lancerede den norske miljøstyrelse et arbejde til brug for definering af de fremtidige indsatsområder via en egentlig fosforstrategi. Herunder fremgår, at en mere tilbundsgående undersøgelse ved udgangen af 2017 vil vise nogle resultater til brug for den norske strategi, som derfor først forventes tidligst i 2018.

Anna Maria Sundin fra det svenske NaturVårdsVerket kunne orientere om, at man i februar 2012 startede arbejdet med en bæredygtig fosforstrategi, som har medført nogle forslag til regulering. Ud over konkrete initiativer omfattede det et mål om at fastsætte mængdekrav til den samlede genanvendelse af fosforen. Mindre spredning af farlige stoffer og inficerede stoffer, mindre behov for import af primære råstoffer og højere ressourceeffektivitet er nogle af de væsentligste forventede konsekvenser af de forventede, regulatoriske ændringer. Reguleringen er under på området udarbejdelse i NaturVårdsVerket - dog uden et fastsat tidspunkt for offentliggørelse. Som "tillæg" for den kommende regulering udgives en vejledning for, hvordan man slutter materialecirklerne.

Endelig redegjorde Mikki Rahtola fra Finland om de finske bestræbelser, som primært retter sig mod landbruget, som står for ca. 60 % af fosforforbruget i Finland. Man vil anvende i omegnen af 100 mio. kr. på at sikre innovative løsninger indenfor bioforgasning, spredning af gode løsninger og andre udviklende tiltag.


Du kan læse mere om konferencen ved at trykke her.


Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.