Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: Danske vinderprojekter på ISWA’s program

07. oktober 2019
Danske vinderprojekter på ISWA’s program

De 3 danske virksomheder, der løb med sejren i Realdanias ”Circular Construction Challenge”, blev i dag præsenteret ved en særlig session på ISWA’s årskongres i Bilbao.

Det er Realdania, der med hjælp fra Dansk Design Center til udrulningen, står bag ”Circular Construction Challenge” med formålet at anvende bygge- og anlægsaffald ved nye byggerier og således sikre en højere grad af cirkularitet i byggeriet generelt.

Økonomisk støtte til projekterne
Byggesektoren er blandt verdens største producenter af affald, og det vurderes, at der hvert år produceres 1,3 milliarder tons affald på verdensplan, hvoraf halvdelen kommer fra byggeriet. Realdanias direktør Jesper Nygård sagde derfor ved præsentation af projektet i august 2018 i sin indledning, at konkurrencen er skabt på en ”brændende platform”.

Projektet sigter derfor efter at initiere et skifte i mindset’et i forhold til at designe og bygge bygninger, ud over at det kan medvirke til at ændre det almindelige syn på affald og affaldsdannelse. De tre vinderhold har fået hver 1 million kroner og et innovationsforløb, der sikrer, at løsningerne er blevet udviklet, testet og konkretiseret i fysiske prototyper, så de har bedst mulige vilkår til en efterfølgende introduktion på det danske og/eller internationale marked.

ISWA’s arbejdsgruppe for genanvendelse har ageret advisory board, mens ISWA’s præsident, Antonis Mavrapoulos, var med i udvælgelseskomitéen.

De 3 danske vindervirksomheder – som delte førstepladsen - er GENTRÆ, NÆSTE og From Waste to Biomaterial.


GENTRÆ har initieret genbrug af træaffald, som tidligere blev forbrændt efter anvendelse ved stilladser, indhegninger m.v. GENTRÆ, som er et samarbejde mellem STARK, SOLUM og GOULDER, sørger for at afhente det kasserede ”affaldstræ” fra byggepladser og sorterer det herefter på egen plads for at sikre kvaliteten af det endelige produkt, som transporteres videre til andre byggepladser.

NÆSTE har systematiseret anvendelse af byggeaffald – primært træ og tegl - til brug ved konstruktion af nye affaldsskure, cykelskure og lign., og prioriterer, at designet af disse signalerer cirkularitet og genanvendelse med kvaliteten i top.

From Waste to Biomaterial tilsætter svampe til biomasse, hvorefter biomassen antager en form, som kan anvendes til diverse plader såsom spånplade- og MDF-lignende plader samt akustikplader.

De tre vindere er valgt ud af et felt på 39 ansøgere, som spænder lige fra materialeproducenter, designere og ingeniører til arkitekter og affaldsspecialister. Vinderne er valgt ud fra fem kriterier, blandt andet hvor meget affald løsningen fjerner, hvor stor værdi løsningen har for markedet, og i hvilken grad den kan skaleres, både i Danmark og globalt.


Du kan læse mere om Circular Construction Challenge ved at trykke hér.


Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.