Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Danske piktogrammer spredes til Norden

01. november 2021
Danske piktogrammer spredes til Norden
Rapporteringen fra et nordisk projekt om øget nordisk anvendelse af de danske piktogrammer er netop publiceret. Systemet blev lanceret i 2020 i Norge, Sverige og Island og planen er at lancere det i Finland i 2022.

De danske piktogrammer har siden de blev udviklet i 2016 været genstand for megen opmærksomhed fra udlandet. Et nyt nordisk projekt, som har været ledet af Avfall Sverige, har haft til formål at samle de relevante nordiske aktører med henblik på at samarbejde om at implementere systemet i de øvrige nordiske lande.

I løbet af projektperioden gennemførte projektgruppen bl.a. en kortlægning, der identificerede eksisterende mærkningsordninger samt variationer inden for affaldshåndtering og -lovgivning de nordiske lande imellem. Her viste det sig, at en god forståelse for de eksisterende rammer og lovgivning er afgørende for, at piktogrammerne kan introduceres på en meningsfuld måde i det enkelte land. Dette har naturligvis været relevant i forhold til arbejdet med de nordiske lande, men kan også vise sig relevant, når man skal kigge ud over de nordiske grænser. Piktogramsystemet har nemlig allerede nu oplevet interesse fra både de baltiske lande såvel som EU, men også i regioner så fjerne som Kina, Sydafrika og Brasilien.

I publikationen kan man finde en kort gennemgang af de enkelte landes optag af piktogramsystemet.

Stor interesse og gode resultater
Som en del af projektet arbejdede man med tre del-mål:

  • At introducere et nordisk forum for udvikling og formidling af piktogramsystemet til alle interesserede nordiske lande og partnerlande
  • En betydelig effekt på mærkning af emballager og produkter hos virksomheder på nationalt niveau samt på det nordiske marked
  • En juridisk platform

Som nævnt har næsten alle nordiske lande nu indført systemet, og man er på nuværende tidspunkt i gang med at etablere en hjemmeside, der skal fungere som et forum med generelle informationer om systemet, herunder bl.a. med links til de nationale ordninger. I tillæg arbejder en del af de involverede aktører nu også på at etablere et længerevarende samarbejde om en juridisk platform.

Systemet er i øvrigt ikke blot blevet modtaget godt af de nationale stater, men også af en lang række private virksomheder, som nu har valgt at anvende symbolerne på deres emballager og produkter således, at det skal blive lettere for borgerne at sortere.

Læs mere
Du kan finde hele publikationen ”Common waste sorting symbols in the Nordic countries” her på Nordisk Ministerråds hjemmeside

Læs mere i vidensbanken

Indsamling & sortering
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.