Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Danmarks nye nationale madspildsdag

29. september 2020
Danmarks nye nationale madspildsdag
Fødevareminister Mogens Jensen har udråbt den 29. september til Danmarks nationale madspildsdag.

Fødevareministeren ønsker med den nye mærkedag at gøre danskerne mere opmærksomme på at mindske deres madspild. Det er netop dette led i kæden, forbrugeren, som står for en tredjedel af madspildet i Danmark.

Dagen byder på en række aktiviteter på tværs af landet, som skal involvere danskerne i kampen mod madspild under sloganet ”Danmark redder maden”.

Samtidig markerer dagen, at en lang række virksomheder i fødevarebranchen skriver under på aftalen "Danmark mod Madspild". Aftalen er et åbent samarbejde, som forpligtiger virksomhederne til fremadrettet at måle og offentliggøre fremskridtet i forhold til at minimere madspild, med det formål at halvere deres madspild inden 2030. Underskriverne tæller bl.a. Salling Group, COOP, nemlig.com, REMA 1000, ALDI, Carlsberg, Nestlé Danmark, Arla, McDonalds, Aarstiderne, Randers Hospital, Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler og mange flere.

Fødevareministeren kalder aftalen et seriøst tiltag, der kan erstatte formelle krav om reduktionsmål.  

Danmarks nationale madspildsdag falder på samme dato som FN’s internationale madspildsdag: International Day of Awareness of food Loss and waste, hvor verdens lande opfordres til sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild på globalt plan.

Madspildsdagen er også en målrettet indsats mod verdensmål 12, bæredygtig forbrug og produktion, delmål 3, som lyder: Inden 2030 skal det globale madspild på detail- og forbrugerniveau pr. indbygger halveres og fødevaretab i produktions- og forsyningskæder, herunder tab af afgrøder efter høst, skal reduceres.

Læs mere

Læs mere om aftalen "Danmark mod madspild" hos tænketanken ONE/THIRD her.
Læs nyheden om tænketankens 10 forslag til minimering af madspild i Danmark fra december 2019 her.
Læs pressemeddelelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet her.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.