Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: Danmark skal sælge ‘know-how’ indenfor planteproteiner og biobaserede produkter

08. oktober 2019
Danmark skal sælge ‘know-how’ indenfor planteproteiner og biobaserede produkter

Danmark skal fokusere på viden, teknologi og produktion.

Overgangen fra fossil energi til bioenergi er i fuld gang, og Dansk Bioøkonomi Konference 2019 havde derfor fokus på dette. Der er stort fokus på bioøkonomi og hvordan denne kommer til at overtage mange af de fossile energiers funktioner. Og potentialet er stort. Danske virksomheder arbejder på højtryk for at udvikle og realisere innovative produkter og produktkæder. Især er der fokus på den lokale produktion af proteiner og brug af reststrømme fra processer, der anvender biomaterialer. 

Potentialet i planteproteiner og fremtidens fødevarer
Der er stor efterspørgsel på planteproteiner, først og fremmest til foder, men også til fødevarer. Blandt andet nævnte Dansk Protein Innovation hvordan der kan være en forretning i at producere proteinerne lokalt, samt at Danmark kan være fremme på at levere den nødvendige ‘know-how’. Produktionen skal konkurrere med soja og skal især baseres på biomaterialer fra planter, hav og bioaffald. Der arbejdes således også med forskning på området, for at opnå den største miljømæssigt positive effekt.

Den andelsejede virksomhed COOP åbner op for en systematisk involvering af brugere gennem Crowd Funding til udvikling af fremtidens fødevareprodukter. Iværksættere m.fl. kan ansøge om penge via COOP’s hjemmeside, til projekter som andre brugere kan støtte. Formålet er at give innovative idéer til nye fødevareprodukter, som for eksempel kun er 20 % færdigudviklede, og herved give mulighed for hurtigere at gå fra udvikling til produkt. Der er to typer Crowd Funding. Projekteksempler er cider brygget på danske æbler, som opnåede den ønskede kapital på 110 dage, og et ønske om at skabe mere naturlige forhold for frilandsgrise, som opnåede den ønskede kapital på 57 dage. Læs mere om COOP’s Crowd Funding på: https://crowdfunding.coop.dk/

Blandt andre deltagere til den bioøkonomiske konference, var Karin Beukel fra Circular Food Technology med smagsprøver fra Agrain, der producerer granola og mel mm. af mask fra øl i Bjæverskov. Granolaen indeholder 20 % proteiner og 50 % kostfibre, og af 20 kg mask fås 5 kg mask-mel og 10 l. væske. Smagen på produkterne varierer alt efter hvilken slags ølproduktion masken kommer fra. Blandt andre smagsprøver stod RO’UM klar med en rom lavet af lokalt producerede sukkerroer. 

Det Nationale Bioøkonomi-panel: Danmark skal udvikle bioplastik
Det Nationale Bioøkonomi-panel har fået Danmarks Naturfredningsforening og Verdensnaturfonden med i panelet, og består nu i alt af 18 personer. Panelets 15 anbefalinger for udvikling af proteinproduktion (se dem her) er politisk understøttet og har dannet baggrund for en række GUDP-projekter. Panelets nye tema er at Danmark også kan levere på biopolymerer, dvs. bioplastik, med fokus på emballage, tekstiler og kvalitetsprodukter med lang holdbarhed, som for eksempel legetøj. Maistic deltog også med en udstilling af biobaserede køkken- og rengøringsartikler.

Konferencens fire spor bestod af temaerne; Spor 1: Biomaterialer, Spor 2: Innovative produkter og koncepter, Spor 3: Blå bioøkonomi og Spor 4: Fra idé til hyldemeter - bæredygtige fødevarer.

Se alle præsentationerne fra konferencen her

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.