Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Danmark leder verden i klimakampen

12. juni 2020
Danmark leder verden i klimakampen
Danmark er blevet udpeget som ny nummer 1 i det internationale bæredygtighedsindeks ”Environmental Performance Index (EPI)”. Indekset udarbejdes hvert andet år af de amerikanske universiteter Yale og Columbia. Forskerne peger på det danske klimalederskab som en afgørende årsag til topplaceringen.

EPI fremhæver i bedømmelsen, at Danmark har reduceret udledningerne med mere end 50%, siden vi toppede i 1996, og at vi fik 47% af vores strøm fra vind i 2019. Eksperterne fra de to eliteuniversiteter skriver, at Danmark leder verden i klimakampen, og roser også de danske planer om to energiøer samt 70%-målsætningen. Den danske topplacering sker imidlertid på en lidt trist international baggrund, da forskerne konkluderer, at den globale grønne omstilling slet ikke sker i det tempo, der er nødvendigt for at levere på Parisaftalens mål. 

Ifølge en nyhed på Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets hjemmeside udtaler Dan Jørgensen følgende i forbindelse med offentliggørelsen:

”Vores topplacering er udtryk for stor international anerkendelse af det danske klimaarbejde, og det er et glimrende bevis på, at selv et lille land sagtens kan være et foregangsland. Hvis vi for alvor skal rykke noget på den globale klimascene, skal vi være en kilde til inspiration. Eksperterne bag undersøgelsen fremhæver også den danske 70%-målsætning for 2030 som eksempel på den form for klimalederskab, som er grunden til vores flotte placeringDet her er absolut ikke tidspunktet til at hvile på laurbærrene. Anerkendelsen forpligter os tværtimod til at holde en høj kadence og sætte handling bag vores ambitiøse mål. De nuværende forhandlinger om første kapitel i vores klimahandlingsplan skal netop levere på den front. Vores mål er at inspirere andre til at følge trop og sætte turbo på omstillingen, og her kan førstepladsen i EPI give os en endnu stærkere stemme i den globale debat” 

I følge nyheden citeres Lea Wermelin for følgende i forbindelse med offentliggørelsen:

"Det er rigtig flot, at Danmark ligger nr. 1 over miljøperformance i verden. Det vidner om, at Danmarks mangeårige indsats nytter. Det skal vi være stolte af. Men vi er slet ikke i mål. Vi står i en global natur- og biodiversitetskrise, hvor arterne forsvinder i et foruroligende tempo. Også i Danmark. Vi har lang vej endnu med fælles globale miljøproblemer, ressourceforbrug, biodiversitet, kemikalier og klima” 

Her på Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets hjemmeside kan du læse hele nyheden og finde uddrag fra indekset 

Du kan læse mere om resultaterne her på EPI's hjemmeside

Læs mere i vidensbanken

Energi & klima
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.