Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: Corona er et wake-up call til den internationale affaldssektor

10. maj 2020
Corona er et wake-up call til den internationale affaldssektor

Der skal tænkes i mere affaldsforebyggelse, mere direkte genbrug og et mere robust genanvendelsesmarked, hvis affaldssektoren skal kunne håndtere lignende kriser i fremtiden.

Det fremgår af en analyse udarbejdet af universiteterne i Southampton og Portsmouth, og med ordene: ”Our current waste management system will need to evolve to be resilient to the impacts of these rare, extreme global events to create a successful circular economy”, slår Professor Ian Williams fra Southampton University på tromme for, at eksempelvis emballager, der benyttes i nethandlen, skal være genbrugelige frem for som i dag at være afhængige af et velfungerende genanvendelsesmarked.

Øget pres på affaldssektoren
Internethandlen oplever således betydelige stigninger i omsætningen i takt med, at de fysiske butikker rammes af karantæne.

Desuden har manglende afleveringsmuligheder medført, at der er rapporteret om stigninger på 300 % i mængden af affald, der bortskaffes ulovligt i naturen, ved skraldespande i det offentlige rum m.v. Den midlertidige lukning af genbrugsbutikker har også haft en mærkbar effekt på den materielle cirkularitet, ligesom hamstring af fødevarer, der alene i UK er værdisat til 1,9 mia. britiske pund, har medført en stor stigning i bortskaffet madaffald.

Støttepakker skal sikre fremtiden
Professor Williams udtaler desuden, at: “Ultimately, more investment in waste management will be needed in as the value of recycled resources increases. We should use the economic stimulus packages that will come after this pandemic to invest in these technologies and systems, building a more diverse and resilient circular economy.”

Dermed er den britiske professor på linje med Klimarådet i Danmark, hvilket du kan læse nærmere om i DAKOFAs nyhed fra den 7. maj 2020 ved at trykke hér.

Du kan også få emnet vedrørende økonomisk genopretning og klimahensyn serveret på DAKOFAs webinar af blandt andre Klimarådets formand, Peter Møllgaard, tirsdag den 12. maj 2020 kl. 13. Se program og tilmeld dig webinaret ved at klikke hér.

Du kan læse hele artiklen om analysen fra Southampton og Portsmouth Universities ved at trykke hér.

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.