Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.
Log indNyhed: CO2-udslip pga madspild udgør op imod 3 % af dansk CO2-emission

En ny rapport udarbejdet af COWI for 'One\Third Tænketanken om Forebyggelse af madspild og fødevaretab' sammensætter eksisterende data for mængden af madspild i de forskellige led i fødevareproduktionskæden med tal for CO2-emissionen ved produktion af forskellige råvarer og fødevarer, som er opstillet af CONCITO. Der er også set på værdien af de forskellige råvarer og fødevarer i de forskellige led. Det har givet en ny indsigt i de samlede klimamæssige og økonomiske konsekvenser af madspild.
Beregningerne bygger på sæt af nøgletal for syv forskellige ”fødevaretyper” og opstillet for fem led/sektorer:
- Primærproduktion
- Forarbejdning og fremstilling
- Servicesektor og restauranter
- Detail og engros
- Husholdninger
Rapporten estimerer således, at knap 3 % af Danmarks samlede CO2-udledning kan relateres til produktion af fødevarer, der ikke spises, og at hver husstand i sig selv i gennemsnit bruger 1.200 kr. årligt til madspild. Hertil skal lægges tab på 700 kr årligt i anslået værdi af producerede, ikke anvendte råvarer og fødevarer i andre sektorer og i tidligere produktionsled, hvis dette tab illustrativt bliver fordelt ud på husstandene i Danmark. Der er mange estimater, forbehold og usikkerheder ved flere af de bagvedliggende data, men det er det bedst bud indtil videre.
Gennemgang af baggrund og resultaterne fra rapporten indgår i et oplæg fra One\Third tænketanken på DAKOFAs webinar ”Strategi og indsatser mod madspild – indspil til klimaarbejdet i kommunerne og virksomheder” den 10. februar 2022 (se evt. program mv. her).
Rapporten "Konsekvenser ved madspild – CO2-effekt og værditab i værdikæden” fra 2021 kan hentes på One\Third tænketankens hjemmeside her
One\Third tænketanken har bl.a. omtalt rapporten på LinkedIn den 24. januar 2022, se evt her