Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.
Log indNyhed: Cirkulært byggeri: Hvordan kommer vi fra pilotprojekt til skalering?
På Building Green 2022’s første dag fik vi præsenteret Reduction Roadmap, hvor det fremgik, at det kun kan gå for langsomt med at omstille byggesektoren, hvis vi skal holde os indenfor Parisaftalens målsætning om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grader. Forfatterne til roadmappet er kommet frem til at grænseværdien bør være 0,4 kg CO2-ækvivalenter/m2/år i 2029 og ikke 7,5 CO2-ækvivalenter/m2/år, der er indikeret som en mulig grænseværdi i 2029 i National strategi for bæredygtigt byggeri.
Det haster med andre ord med at komme i gang med den grønne omstilling.
We build Denmark havde inviteret Jens Runge, Københavns Kommune som moderator og fem aktører i værdikæden til at give deres bud på, hvordan vi kommer fra pilotprojekt til skalering:
Martha Lewis, Henning Larsen
Casper Østergaard Christensen, COWI
Niels Jakubiak Andersen, Næste
Christian Steen Wittrup, a:gain
Christian Fundby Schou, DBI
Debatten kan sammenfattes til en række anbefalinger til både bygherrer og resten af værdikæden:
- Bygherre kan gå i gang med de dele af cirkulært byggeri, der kan lade sig gøre allerede nu. Det kan fx være at bruge CE-mærkede genbrugte mursten, eller genanvendte byggevarer som beton (genanvendt CE-mærket tilslag), gips, glas, glasuld, mineraluld, stål, tagpap og træ.
- Bygherre bør fokusere på, hvor man sætte ind med stor impact og lille risiko. Det kunne eventuelt være ved at bruge mindre beton eller bygge mindre boliger.
- Selektiv nedrivning er vigtigt at inkludere i sit projekt for at sikre at der er et større udbud af byggematerialer til genbrug (og genanvendelse).
- Bygherre og rådgiver kan vælge at integrere cirkulært byggeri/bæredygtighed i selve byggeprojektet, da det så vil være svært at tage det ud igen uden at miste selve ideen bag/konceptet i projektet.
- Brandtest og -godkendelser kan let blive en showstopper for cirkulært byggeri, men hvis der er vilje, er der som regel også en vej.
- Virksomhederne i hele loopet/værdikæden bliver nødt til at være involveret, fordi alle dele af kæden har en specialviden som man har behov for, for at kunne vælge de bedste løsninger.
- Ledelsen skal være indstillet på at håndtere de risici, der er ved at bygge på en anden måde og bruge andre typer af materialer end man plejer at gøre/bruge.
Desuden kan bygherre med fordel vælge at fokusere på ét element i cirkulært byggeri ad gangen for derved at kunne holde fokus. Der kan også være en økonomisk fordel ved at bygherre selv køber ind hos materiale-/produktleverandør, fremfor at gøre det via fx en totalentreprenør, da alle skal tjene lidt undervejs i kæden.
Brandtest kan også foretages på byggevarer og -materialer, så de ikke er afhængige af et konkret byggeri. Dermed kan en brandtest af en byggevare, betalt af en bygherre også bruges af en anden bygherre.