Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: Circular Economy - what are you doing?

07. oktober 2019
Circular Economy - what are you doing?

Det er titlen på ISWA’s Årskongres 2019, som i disse dage afholdes i Bilbao i Spanien. Og sagens alvor blev understreget fra morgenstunden.

Plast i verdenshavene
Charles Moore, kaptajn på det marine forskningsfartøj Alguita, kunne således udråbe sig selv som ”Mr. Bad News” ved at berette om, hvordan plasten nu udgør større og større flydende øer i Stillehavet. Særligt Den Dominikanske Republik er hårdt ramt og har derfor sat 500 personer til løbende at rense kysterne.

For bare at rydde strandene til nogenlunde stand, blev til en start fjernet 30 tons affald; hovedsageligt plast. I Stillehavet, som udgør ca. 1/3 af klodens overflade, er der på selv de arealer, der ligger længst væk fra menneskelig civilisation, jævnligt fund af det, Charles Moore kalder ”Seafills”. Den karismatiske skipper kaldte det ”kapitalismens eksperimenter med verden”, men anerkendte plastens unikke egenskaber. Han savnede således en langt højere grad af respekt for plast; en respekt, som forhåbentlig vil få forbrugerne til at betragte plast som en genbrugelig eller genanvendelig ressource fremfor affald.

"Fake needs" og "real needs"
Herefter fastslog Nicola Cerantola, som står bag Ecologing og er UNEP-udpeget ekspert i forhold til CØ og den grønne omstilling, at en stor del af løsningen ligger i cirkulært design. Han erkendte, at dette ikke just er breaking news, men ikke desto mindre bliver der ikke fokuseret nok på, at løsningen på sigt ligger ved materialevalg og udformning af produkter.

Den lineære produktion er i følge Cerantola perfekt til at opfylde menneskets umiddelbare ønsker, men dette skaber typisk bare nye, umiddelbare ønsker, hvilket i følge Cerantola fører til, at der udelukkende produceres for at tilfredsstille ”fake needs” i modsætning til ”real needs”, som kan betegnes som værende af mere følelsesmæssig karakter. Dette er naturligvis en voldsom omstilling, men Cerantola var ikke i tvivl om, at et øget pres fra forbrugerne/verdensborgerne, vil få såvel producenter som politikere til at vågne af deres nuværende Tornerosesøvn og deltage aktivt i den omstilling, der er så afgørende for klodens fremtid.

ISWA's årskongres varer til torsdag, og du kan se hele programmet ved at trykke hér.

 

 

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.