Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Chlorparaffiner i danske bygninger

22. februar 2016
Miljøstyrelsen har udgivet en ny undersøgelse om forekomsten af chlorparaffiner i danske bygninger. Undersøgelsen er baseret på indhentning af information fra miljøkortlægningsrapporter udarbejdet i forbindelse med renovering eller nedrivning af bygninger i Danmark.

Baggrunden for at igangsætte undersøgelsen var, at der i regi af LOUS (Miljøstyrelsens Liste Over Uønskede Stoffer), har været gennemført en kortlægning af fremstilling og forbrug af produkter indeholdende chlorparaffiner samt håndtering af produkterne som affald. Kortlægningen viste, at chlorparaffiner især har været anvendt i byggematerialer (gummi, PVC, fugemasser og lim, f.eks. i termoruder og malinger). Anvendelsen kan umiddelbart spores tilbage til 1950, men det er sandsynligt, at stofferne også har været anvendt tidligere. Anvendelsesperioden for chlorparaffiner har været lang, og det vides ikke, hvor udbredt forekomsten af chlorparaffiner er i danske bygninger.

Med den nye undersøgelse har man ønsket at etablere et fagligt grundlag for vejledning om identifikation, udsortering og korrekt håndtering af bygge- og anlægsaffald, der indeholder chlorparaffiner.

Chlorparaffiner forekommer i høje koncentrationer i fugemateriale
En sammenstilling af resultaterne fra 502 miljøkortlægningsrapporter har vist, at fundene af chlorparaffiner i de forskellige materialer stemmer overens med de materialer, der forventedes at indeholde chlorparaffiner jf. LOUS kortlægningen. Der er fundet kortkædede chlorparaffiner (SCCP) primært i fugemateriale men også i maling, gulvbelægning og klæber. Koncentrationsniveauet i fugematerialet var i over halvdelen af tilfældene så høje, at materialerne klassificeredes som farligt affald (SCCP≥10.000 mg/kg). Der blev fundet indhold af mellemkædede chlorparaffiner (MCCP) primært i fugematerialer, men også i maling, gulvbelægning og klæber. Langkædede chlorparaffiner (LCCP) blev kun fundet i fugematerialer.

Tidsmæssig afgrænsning af forekomsten i bygninger vanskelig
På nærværende datagrundlag blev det i undersøgelsen fundet, at det er vanskeligt at afgrænse forekomsten af chlorparaffiner i bygninger ud fra bygningens opførelses år. Der blev således fundet chlorparaffiner i bygninger opført i perioden tilbage til 1900-1949, men det var usikkert, om chlorparaffiner var anvendt i forbindelse med renovering.

Analysemetode og detektionsgrænser forskellige
I forbindelse med dataindsamlingen er det registreret, hvilke analysemetoder og detektionsgrænser, der har været anvendt ved analyserne. Laboratorierne har anvendt en række forskellige analysemetoder og detektionsgrænser, hvilket vanskeliggør fortolkningen af data.

Om farligheden af kort- og mellemkædede chlorparaffiner
Kortkædede chlorparaffiner (SCCP) og mellemkædede chlorparaffiner (MCCP) findes på EU's liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer i kategori 1, og SCCP er desuden klassificeret som mistænkt for at være kræftfremkaldende. Både SCCP og MCCP klassificeret som akut- og kronisk giftige for vandmiljøet. SCCP og MCCP er på Miljøstyrelsens Liste Over Uønskede Stoffer (LOUS), og SCCP er omfattet af Forordning (EF) nr. 850/2004 om persistente organiske miljøgifte (POP-forordningen).  Kun for SSCP er der fastsat en grænseværdi for, hvornår affaldet er farligt affald. 

Læs mere
Hent rapporten ”Indsamling af data om fund af kort- og mellemkædede chlorparaffiner i danske bygninger”, Miljøprojekt nr. 1830, 2016 her.

Se strategi for risikohåndtering af kort- og mellemkædede chlorparaffiner (SCCP og MCCP) her

Survey of shortchain and mediumchain chlorinated paraffins, Part of the LOUS-review, Environmental project No. 1614, 2014

Se Miljøstyrelsens ”Liste over uønskede stoffer 2009” her

Se også Miljøprojekt nr. 1084, 2006 om Problematiske stoffer i bygge- og anlægsaffald - kortlægning, prognose og bortskaffelsesmuligheder

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.