Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.
Log indNyhed: Biopulp af madaffald kan upcycles til insektproduktion til dyrefoder
En ny projektrapport viser, at biopulp af madaffald kan og er sikkert at anvende som foder til insekter, der anvendes til produktion af dyrefoder. I dag tillader EU’s biproduktforordning ikke anvendelse af tidligere fødevarer med indhold af animalske produkter som foder til insekter eller andre husdyr. Biopulpen bruges derfor i biogasanlæg.
Projekt er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Hannemann Engineering, Daka ReFood, Enorm Biofactory og Enomass, og forsøgene er udført i perioden 2019-2021.
Målinger viste, at biopulp havde et fedt- og proteinindhold egnet til produktion af soldaterfluelaver og en aminosyresammensætning svarende til kyllingefoder. Tungmetaller og indholdet af mikroorganismer i biopulpen var under grænseværdien for dyrefoder.
Soldaterfluelarver produceret på biopulpen havde et fedt- og proteinindhold, som gør larverne egnede til videreforarbejdning til insektprotein og olieproduktion. Både tungmetaller, Escherichia coli og Enterococcus spp., i friske larver var alle under grænseværdien for dyrefoder. Indholdet af Enterobacteriaceae var over grænseværdien, og derfor ville larverne skulle blancheres eller tørres før anvendelse som foder uden for fødekæden (fx foder til kæledyr).
Larve-ekskrementer under < 2 mm, kaldet teknisk insektfrass, har et NPK-indhold som andre typer af plantegødning. Tungmetaller, Salmonella og E. coli var alle under grænseværdien for økologisk godkendt gødning, mens Enterococcus spp var over grænseværdien i nogle enkeltforsøg.
Det vurderes ud fra pilotprojektet, at et nyt produktionssted med opdræt af soldaterfluelarver fra biopulp vil have et investeringsafkast på ca. 5 år ved en årlig produktion på ca. 13.000 ton soldaterfluelarver.
Enorm Biofactory udenfor Horsens startede i 2018 og producerer foder til husdyr lavet på sorte soldaterfluers larver (se evt. her). De forventer at producere ca. 11.000 ton insektprotein årligt fra 2023.
Find rapporten “WICE4Soil (Waste, Insects and Circular Economy) – Et MUDP project”, oktober 2022, på Miljøstyrelsens hjemmeside her