Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Beregning af genanvendt plastindhold i engangsplastflasker

10. august 2022
Beregning af genanvendt plastindhold i engangsplastflasker
Europa-Kommissionen har offentliggjort rapport med en mulig metode.

Engangsplastdirektivet ((EU) 2019/904) stiller krav om, at drikkeflasker af PET (som den primære komponent) med et indhold på op til 3 liter fra 2025 indeholder mindst 25 pct. genanvendt plast, beregnet som et gennemsnit for alle PET-flasker, der markedsføres i en medlemsstat. Fra 2030 er kravet, at de indeholder mindst 30 pct. Jf. artikel 6, skulle Kommissionen senest den 1. januar 2022 have vedtaget gennemførelsesretsakter, der fastsætter reglerne for beregning og verifikation af målene.

Indholdet af genanvendt plast i et produkt kan kun estimeres ud fra sporbarhedsoplysningerne ved hjælp af såkaldte chain of custody-systemer. Sådanne systemer findes dog ikke i EU-lovgivningen i øjeblikket, kun i frivillig form. Metoderne til beregning, verifikation og rapportering af genanvendt indhold skal kunne danne grundlag for overvågning og håndhævelse af, om målene bliver overholdt.

Rapportens forfattere, Eunomia, finder, at det er muligt at bruge en massestrømsbalance metode (mass formula) til at beregne den genanvendte andel. Dermed er den foreslåede formel: 

Pct. genanvendt plastindhold i engangsdrikkeflasker =

totale masse af genanvendt plast anvendt i engangsdrikkeflasker placeret på markedet i medlemsstaten  x 100                                    totale masse af engangsdrikkeflasker placeret på markedet i medlemsstaten

Rapporten gennemgår tre forskellige muligheder for at kunne spore plastaffaldet gennem genanvendelsesprocessen og verificere mængderne og foreslår følgende prioriterede rækkefølge: segregeret, kontrolleret blanding og massebalance, hvilket er i overensstemmelse med ISO 22095 om chain of custody. Både segregeret og kontrolleret blanding gør det muligt at spore det genanvendte materiale ind i slutproduktet. Massebalance bryder det fysiske link og bør derfor betragtes som et helt separat CoC-system. 

Om beregnings-/målepunkter foreslås det:

  • at målepunktet bør være før input til den endelige konverteringsproces eller på det punkt, hvor genanvendt plast blandes med ny plast (alt efter hvad der kommer først)
  • at målepunktet bør være når de sekundære plastmaterialer er af tilstrækkelig kvalitet til at gennemgå en omdannelse, der kan sammenlignes med forarbejdningen af primære materialer (dvs. når materialet med størst sandsynlighed indgår i et endeligt produkt uden yderligere tab)
  • at output fra tidligere trin (f.eks. output fra genanvendelsesproces) kan bruges som proxy, så længe efterfølgende tab før konvertering fratrækkes (fx fra forbehandlingsoperationer som vask, tørring, m.v.)
  • at andelen af genanvendt plast i compunds/masterbatch skal tælles med.

Andre faktorer er:

  • Der er behov for en definition af ”genanvendt plast”
  • Det er p.t. uklart, om det er muligt at udelukke pre-consumer plastaffald fra beregningen
  • Særlige forhold om additiver og fyldstoffer – kun dem i plast, der genanvendes, må gerne medregnes i mængden af genanvendt plast.

Rapporten forsøger at præsentere en generel metode til beregning og verifikation af produkters genanvendte plastindhold og identificere de faktorer, der er relevante for at tilpasse metoden til andre områder (emballage, byggeri, elektronik, biler) eller politikker (EU-miljømærke og grønne offentlige indkøb).

Metoden til at beregne, verificere og rapportere på målene i engangsplastdirektivet vil blive godkendt via en undersøgelsesprocedure. 

Læs mere
15.7.2022 Study to develop options for rules on recycled plastic content for the implementing act related to single-use plastic bottles under Directive (EU) 2019/904
ISO 22095:2020 Chain of custody – General terminology and models

Læs mere i vidensbanken

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.