Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Metoden til beregning af husholdningsaffalds-genanvendelsen justeres

19. november 2015
Miljøstyrelsen har justeret beregningsmetoden i Ressourceplanens bilag 5 for genanvendelsen af husholdningsaffaldet (udvalgte fraktioner). Indsamlet, pantbelagt engangsemballage medregnes på basis af kommunens udtræk fra Affaldsdatasystemet. Genbrugspladsernes relevante affaldsfraktioner medregnes fuldt ud.

Der blev i forbindelse med offentliggørelsen af den seneste nationale affaldsstatistik foretaget fire mindre ændringer / præciseringer af, hvordan kommunernes genanvendelse af husholdningsaffaldet skal beregnes i forhold til Ressourceplanens bilag 5 (vedr. papir-, pap-, glas-, plast-, metal- og træaffald samt organisk affald).

Nu indgår indsamlet engangspantemballage fra husholdninger, og tallene er tilgængelige på kommuneniveau fra og med indberetningerne for 2014. Miljøstyrelsen oplyst overfor DAKOFA, hvordan dette skal håndteres af kommunerne:

  • Kommunerne kan nu via ADS-rapportportalen (www.ads.mst.dk) se, hvor meget pantbelagt engangsemballage, der er blevet indsamlet i deres kommune. For år 2014 og fremover er indberettet på kommuneniveau, 2011-2013 er på nationalt niveau.
  • Kommunerne kan bl.a. anvende ADS rådata-rapporten (R030), hvor de skal udvælge Dansk Retursystem blandt indberetterne (producenten vil være kommunekoden).
  • Det er kun kommunerne og Miljøstyrelsen, som har adgang til disse indberettede mængder (dvs. affaldsmængder producerede i kommunen) på ADS-rapportportalen, dvs. affaldsselskaberne og andre kan ikke se disse mængder. Kommunerne kan kun se, hvad der er blevet indsamlet/ produceret/ modtaget i deres egen kommune.
  • Mængderne kommer fra Dansk Retursystems indberetning til ADS, og kommunerne skal således ikke selv kontakte Dansk Retursystem.

Affald fra genbrugspladser inden for de relevante affaldsfraktioner medregnes nu som 100 % affald fra husholdninger. Miljøstyrelsen har oplyst, at denne ændring primært skyldes:

  • Forskellen mellem 100 % og fordelingen i langt de fleste brugerundersøgelser er minimal ift. genanvendelsesprocenten beregnet ud fra metoden i ressourceplanens bilag 5.
  • Det gør det indberetningsmæssigt simpelt for dem, som modtager eller indsamler fra genbrugspladserne. Samtidigt undgås evt. (kvalificerede) skøn.
  • De udførte brugerundersøgelser for genbrugspladserne er ikke ensrettede i deres affaldsdefinitioner, og ikke alle genbrugspladser har foretaget en brugerundersøgelse.

Endelig inkluderes Affaldsfraktionen H29 ("øvrigt affald") i en låst kombination med den europæiske affaldskatalogkode EAK 150106 ("blandet emballage", dog kun affald til genanvendelse). Denne tilføjelse omfatter forskellige emballagetyper, f.eks. af metal og plast, som husholdningerne har blandet i samme affaldsbeholder.

Det er samtidigt præciseret, at affaldsmængder under EAK-gruppen 1601** ("udtjente køretøjer") skal ekskluderes, hvis mængden er kombineret med de udvalgte affaldsfraktionskoder.

 

Miljøstyrelsens nyhed fra 22. september 2015 om justeringen af beregningsmetoden kan findes her

Metoden til at beregne genanvendelsesprocenten korrekt i forhold til målsætningen om 50 % genanvendelse er defineret i bilag 5 i "Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, Vejledning fra Miljøstyrelsen, nr. 4, 2014", som kan findes her

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.