Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Bekendtgørelse om engangsplastprodukter - nu i høring

04. marts 2021
Bekendtgørelse om engangsplastprodukter - nu i høring
Bekendtgørelsen har til formål at implementere engangsplastdirektivets to bestemmelser om hhv. forbud og mærkning af visse engangsprodukter.

De nye krav betyder, at engangsplastikprodukter omfattet af forbud mod markedsføring ikke må markedsføres efter den 3. juli 2021, og at engangsplastikprodukter omfattet af mærkningskrav desuden skal opfylde kravene til mærkning for at kunne markedsføres lovligt efter den 3. juli 2021.

Ifølge høringsbrevet indeholder bekendtgørelsen følgende nye krav:

  • Forbud mod markedsføring af visse engangsplastikprodukter
    Forbuddet gælder følgende engangsplastikprodukter: Vatpinde, bestik, tallerkner, sugerør, rørepinde, ballonpinde, fødevarebeholder af ekspanderet polystyren, drikkebægre af ekspanderet polystyren, drikkevarebeholdere af ekspanderet polystyren og produkter af oxonedbrydeligt plastik. Der er visse undtagelser, jf. engangsplastdirektivet.
  • Krav til mærkning af visse engangsplastikprodukter
    Mærkningskravet indebærer at drikkebægre, bind, tamponer, indføringshylstre til tamponer, vådservietter af plastik og tobaksprodukter med filtre af plastik, skal påføres et harmoniseret EU-mærke, der oplyser om produktets indhold af plastik mv. jf. Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/2151 af 17. december 2020 om fastsættelse af harmoniserede specifikationer for mærkning af engangsplastprodukter opført i del D i bilaget til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/904 om reduktion af visse plastprodukter.
  • Tilsyns- og strafbestemmelser
    Generelle bestemmelser som giver Miljøstyrelsen kompetence til at føre tilsyn med efterlevelse af reglerne.

I forbindelse med de kommende nye regler citeres Miljøminister Lea Wermelin i en netop udsendt pressemeddelelse for følgende to udtalelser:

”Alt for meget plastik ender i vores natur. Jeg tror, de fleste af os har set billeder af hvaler med plastik i maven, eller skildpadder viklet ind i plastik. Det er vi nødt til at sætte en stopper for. Fra sommer skal produkter på tværs af hele EU som engangsdrikkebægre og cigaretskodder mærkes, hvis de er lavet af plast, så de kan ende i skraldespanden i stedet for i naturen. Man må ikke tro, at et cigaretfilter er naturligt materiale, fordi producenterne får det til at se sådan ud. Det skal mærket være med til at lave om på”

”De engangsplastprodukter vi finder allermest på vores strande bliver nu forbudt i hele EU. Det er alt lige fra plast-sugerøret til plast-engangstallerkenen eller plast-vatpinden. Vi skal blive bedre til at forbruge på en måde, som ikke skader vores natur og miljø, og vi er nødt til at gøre det nemt at gøre det grønt”

Bekendtgørelsen er i høring frem til d. 31. marts 2021.

Baggrundsmateriale
Du finder høringsmaterialet her på høringsportalen 

Du finder Miljøministeriets pressemeddelelse her på Miljøministeriets hjemmeside  

Læs mere i vidensbanken

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.