Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Banebrydende - gamle mursten kan nu CE-mærkes

25. januar 2018
Banebrydende - gamle mursten kan nu CE-mærkes
Døren til en CE-mærkning af gamle mursten blev åbnet, da det lykkedes for Gamle Mursten i samarbejde med ETA Danmark at få en kvalitetstestprocedure for gamle mursten godkendt i samtlige EU-lande og virksomheden har modtaget en såkaldt ”European Technical Assessment” på de gamle mursten. Med en ETA i hånden kan virksomheden nu CE-mærke de gamle mursten. Stort tillykke til Gamle Mursten, som både er pioner og ildsjæle på dette område.

Banebrydende

Det er for første gang lykkes at skabe grundlaget for at CE mærke genbrugte byggematerialer, og det må forventes at få stor betydning fremadrettet – også på andre områder. De mange diskussioner omkring kvaliteten af genbrugte mursten er nu bragt til ende. De gamle mursten testes og skal opfylde krav svarende til kravene for nyproducerede sten. Virksomheden Gamle Mursten har hermed også vist branchen, at det er muligt at etablere et set-up, hvor kvaliteten af de genbrugte og genanvendte byggematerialer overvåges og dokumenteres på et niveau, der svarer til nyproducerede produkter. 

Manglende muligheder for på anerkendt vis at dokumentere kvaliteten af genbrugte byggematerialer er en af de væsentligste barrierer for, at bygherre og arkitekter på trods af stigende interesse ikke i højere grad efterspørger de genbrugte byggematerialer. Med den gode nyhed om CE mærkning af genbrugte mursten kan vejen for tilsvarende mærkning af andre genbrugs- og genanvendte byggematerialer være banet, og tilliden til de sekundære byggevarers kvalitet være etableret.

Vejen har været lang og snoet

Gamle Mursten har fået hjælp af ETA Danmark gennem et MUDP projekt til at finde vejen gennem den jungle af administration, der er forbundet med mærkningsordninger, standarder eller manglen på samme og testsystemer. 

Første skridt på vejen var udvikling en metodebeskrivelse for, hvordan genbrugte mursten kvalitetstestes samt en procedure for dette. Det var grundlaget for at udarbejde en EDA (European Assessment Document), som er et dokument, der juridisk sidestilles med en egentlig standard. Dette dokument har nu været i høring i alle EU-lande og er netop blevet godkendt i hele EU. ETA Danmark har på det grundlag udstedt en ETA (European Technical Assessment) til Gamle Mursten, og med den i hånden kan de CE-mærke deres produkter. 

Læs mere her

Læs mere i vidensbanken

Bygge- og anlægsaffald
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.