Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Amsterdam vil være 100% cirkulær i 2030

15. november 2017
Amsterdam vil være 100% cirkulær i 2030
Den cirkulære vision skinner tydeligt igennem i bystyret i Amsterdam. Men målet er at gøre visionen til borgernes egen. Foreløbig har visionen betydet, at byen netop har modtaget årets World Smart City Award.

Lederskab er afgørende – men lederskab kan også komme fra byen!
Under en paneldebat på Smart City Expo World Congress, der i disse dage afholdes i Barcelona, blev fra flere sider understreget, at en klar national strategi er vigtig, hvis den cirkulære økonomi skal blive til virkelighed. I Amsterdam er man som udgangspunkt enig i, at lederskab er afgørende, men ikke nødvendigvis i, at lederskabet skal komme fra oven. Byen mener nemlig lige så vel, at de selv kan være en central aktør i forhold til at tegne den cirkulære vision. Som bystyre behøver man ikke at vente på, at nationalpolitikerne bliver enige.

Fokus på lokale materialestrømme
Byen har selv bevist, at de er klar til at rykke på den cirkulære økonomi ved hjælp af en række cirkulære tiltag. På materialeniveau har man eksempelvis kortlagt, hvilke ressourcer der kommer ind i byen og hvilke der forlader den igen, for på den måde at kunne identificere værdierne. Den største udfordring er naturligvis i den sammenhæng, at det kun er få strømme, som kan isoleres til byen alene, mens mange rækker bredere ud i en regional, national, europæisk eller sågar international sammenhæng. Men øvelsen har nu alligevel givet større forståelse for byens materialeflows og har givet dem en bevidsthed om, hvor der er potentielle værdier at hente.

Hvornår er tiden inde?
I forbindelse med kortlægningen blev det klart, at man i Amsterdam med fordel kan drage nytte af en mere cirkulær tilgang til både bygge- og anlægsaffaldet og til det organiske affald. Byen huser i øjeblikket 900.000 indbyggere, men oplever en betydelig vækst og skal derfor bygge nyt til mere end 11.000 nye indbyggere hvert år. Dette nybyggeri skal foregå med de cirkulære principper som udgangspunkt. Samtidig har det organiske affald vist sig som en kilde til betydelige værdier, der ikke på nuværende tidspunkt realiseres. Hvis man kan lukke kæden af organisk materiale vurderes det således, at der er 1.200 nye jobs og 150 millioner euro om året. Der er således ingen tvivl om, at der er store gevinster at hente, men lige nu er byens største udfordring i den sammenhæng at beslutte, hvornår man skal investere i de store løsninger. For at gøre bedre brug af de organiske ressourcer ønsker man eksempelvis at investere i et såkaldt bio-refinery, men hvornår er det rette tidspunkt? ”Det er vigtigt at de løsninger, vi implementerer i dag, er fremtidssikrede, så vi ikke skaber en lock-in situation som betyder, at vi om ti år ikke har råd til at gøre brug af de nyeste og bedste løsninger på grund af den infrastruktur, som vi skaber i dag. Den teknologiske udvikling går simpelthen så hurtigt, at vi har svært ved at tage det næste skridt”, sagde Sladjana Mijatovic, som er Circular Innovation officer i Amsterdam.

Borgerne er byens vigtigste ressource
I forbindelse med det cirkulære arbejde har man imidlertid også erfaret, at byens vigtigste ressource ikke ligger i materialerne, men i byens borgere. Så vidt det er muligt ønsker man derfor, at være både åben og imødekommende for borgernes idéer og initiativer og man forsøger dermed hele tiden at møde borgerne hvor de er – eksempelvis gennem daglige åbne forsamlingshuslignende møder. På den måde får bystyret en bedre fornemmelse af, hvad der rør sig blandt borgerne og hvad der er behov for af tiltag, men også, hvad der reelt er muligt at implementere. I sidste ende er borgerne jo byens vigtigste ressource, så det nytter ikke at implementere tiltag, som borgerne ikke vil tage imod.

Byen forsøger også på alle mulige måder at teste og udforske forskelige muligheder ved brug af borgerne i såkaldte ”living labs”. Man har eksempelvis arbejdet meget med byens festivaller for på den måde at teste idéer og vurdere, hvad der har potentiale for opskalering, og hvad der ikke har. I Amsterdam ser man det tætte samarbejde mellem by og borger som fuldstændig afgørende for en grønnere og mere cirkulær by. ”Inde på rådhuset kan vi nogen gange glemme, at vi er til for borgernes skyld. Dét skal vi passe på med, og derfor forsøger vi hele tiden at være i åben dialog med vores borgere. Det er derfor også helt afgørende at vi kommunikerer og deler de nye initiativer, så de på den måde kan komme ud i byen og blive borgernes egne”, fortsatte Sladjana Mijatovic.

Når affald bliver en lokal ressource
Endelig kunne Mijatovic berette om projektet WASTED, der er et konkret lokalt forankret projekt, som man i bystyret af flere grunde er rigtig glade for. I tæt samarbejde med byen har en lokal gruppe initiativtagere stablet et nyt indsamlingssystem på benene. Under den nye ordning kan lokale borgere tilmelde sig som indsamlere og aflevere sorteret plast-, tekstil-, glas- og papiraffald på særlige indsamlingssteder, der er placeret i det lokale byrum. Når man borgerne registrerer sit indsamlede affald modtager de til gengæld værdipoint, som så kan bruges i det lokale erhvervsliv hos en række registrerede caféer, restauranter, tøjbutikker, delikatesseforretninger mm. Med det nye WASTED projekt får borgerne en yderst konkret forståelse for værdierne i affaldet samtidig med, at man støtter mindre lokale erhvervsdrivende. Den eneste udfordring, som man på nuværende tidspunkt har oplevet er, at der har været tilfælde hvor borgerne begyndte at stjæle affald fra hinanden. Men det ser bystyret blot som et tegn på, at målet med at se affald som en ressource nu er nået…

Projektet minder i sin form om det tidligere beskrevne ”Cash for Trash” projekt, der også har oprindelse i Holland, men forskellen på de to initiativer er altså den lokale forankring, som giver et positivt spin-off på det lokale erhvervsliv.


Læs mere
Du kan læse mere om Amsterdam og deres tiltag her

Du kan også læse om deres ressourcekortlægning (en såkaldt city-scan, som en lang række øvrige europæiske storbyer også har gennemgået) her

Endelig kan du også læse om WASTED projektet her

 

 

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.