Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Aktørernes modtagelse af Restproduktbekendtgørelsen og PCB-grænseværdien

02. maj 2017
Aktørernes modtagelse af Restproduktbekendtgørelsen og PCB-grænseværdien
DAKOFAs netværk for bygge- og anlægsaffald har ad to omgange afholdt netværksmøder om den nye restproduktbekendtgørelse (udkom i december 2016), som blandt andet indeholder en grænseværdi for PCB i byggeaffald. Aktørerne i sektoren gav deres bud på, hvad ændringerne i bekendtgørelsen kan komme til at betyde i praksis, og områder i bekendtgørelsen, der kræver præcisering, uddybning eller opfølgning blev gennem diskussioner identificeret.

Det overordnede indtryk af restproduktbekendtgørelsen
De velbesøgte møder var et klart udtryk for den store opmærksomhed, som den nye restproduktbekendtgørelse og måske især grænseværdien for PCB har påkaldt sig. Bekendtgørelsen er generelt blevet modtaget med stor interesse, men der var på møderne også stor usikkerhed i branchen, om hvad ændringerne kommer til at betyde i praksis. 

Generelt var der positive ord fra aktørerne i forhold til, at der nu er fastlagt en grænseværdi for indehold af PCB(total) i byggeaffaldet til genanvendelse under visse betingelser, og at dermed også er sat en grænseværdi for maksimal acceptabelt indhold af PCB i materialer til nyttiggørelse. Da det så var sagt understregede flere oplægsholdere, at der fortsat er behov for en grænseværdi for, hvornår byggeaffaldet kan anses for være uforurenet, ligesom der i høj grad mangler grænseværdier for de øvrige miljøfarlige stoffer, som forekommer i byggeri og anlæg. 

Gennem oplæg fra aktørerne kom det tydeligt frem, at der er stor usikkerhed i branchen om, hvornår og i hvilket omfang den nye bekendtgørelse vil finde anvendelse. Flere forhold gør sig gældende, herunder forhold der retter sig mod konsekvenserne af anvendelsen, f.eks. usikkerhed om hvorvidt genanvendelsesstedet kortlægges jf. jordforureningsloven. Af mere teknisk karakter forudses blandt andet kravet i §15 om, at der på genanvendelsesstedet skal være mindst 2 meter til grundvandsspejlet som værende en udfordring, da det i udstrakt grad begrænser mulige genanvendelsessteder. 

Den nye grænseværdi for PCB i byggeaffaldet formaliserer en ny kategori af bygge- og anlægsaffald forurenet med visse stoffer til genanvendelse. Om den nye grænseværdi og kategori kommer til at betyde mere eller mindre afrensning af PCB, mere eller mindre genanvendelse af byggeaffald vides ikke. Men intensionen i bekendtgørelsen er klar; materialer med indhold af PCB over et vist niveau skal ikke kunne genanvendes uden forudgående afrensning, men omvendt kan genanvendelse af materialer med ”lave” indhold af PCB under visse restriktive betingelser accepteres. 

Specifikke punkter til opfølgning 
Der er som opfølgning på netværksmøderne udarbejdet en opsummering af de forhold, som deltagerne pegede på, at der var behov for opfølgning på enten ved egentlig præcisering af bekendtgørelsesteksten eller i form af vejledning eller anden hjælp. Opsamlingen kan ses her. I netværket for bygge- og anlægsaffald arbejdes der videre med at folde udvalgte områder af bekendtgørelsen ud i forhold til at lette forståelsen og brugen af reglerne i praksis. Næste møde i netværket afholdes d. 6 juni 2017 

Ny vejledning om bygge- og anlægsaffaldet i restproduktbekendtgørelsen
Reglerne for bygge- og anlægsaffaldet i den nye restproduktbekendtgørelse kan være svære at få overblik over, da de er indarbejdet i forskellige kapitler, paragraffer og bilag. Derfor er Miljøstyrelsen på trapperne med en vejledning, som trækker reglerne for bygge- og anlægsaffaldet i restproduktbekendtgørelsen ud og supplerer med uddybende forklaringer, hvor der er behov for det. I DAKOFAs netværk for bygge- og anlægsaffald følger vi selvfølgelig op på om vejledningen giver svar eller uddybning på de punkter, som blev identificeret på netværksmøderne. 

Læs mere i vidensbanken

Bygge- og anlægsaffald
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.