Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Aftale om afskaffelse af PSO-afgiften

23. november 2016
Aftalens mest relevante afsnit for affalds- og ressourcesektoren fremhæves

En bred aftale om afskaffelse af PSO-afgiften blev indgået den 17. november 2016 af Regeringen/Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. De for affalds- og ressourcesektoren mest relevante dele af aftalen citeres i det følgende.

Aftalen indebærer, at:

  • PSO-udgifterne flyttes gradvist til finansloven fra 2017 ... er fuldt indfaset på finansloven i 2022. PSO-udgifterne til forskning samt nye og renotificerede støtteordninger flyttes allerede fra 2017.
  • PSO-afgiften afskaffes tilsvarende gradvist fra 2017 med fuld udfasning i 2022.
  • PSO-systemet er fuldt afviklet 1. januar 2022.

Udgifterne til vedvarende energi afholdes således fuldt ud over finansloven i 2022, og udsving i udgifter til vedvarende energi vil fremadrettet blive håndteret i den almindelige finanspolitiske prioritering. I indfasningsperioden frem til 2022 finansierer PSO-afgiften den øvrige eksisterende kapacitet.

Som led i at det PSO-finansierede ForskEL-program overflyttes til finansloven fra og med 2017, vil ForskEL-programmet blive omprioriteret til EUDP.

Regeringen/Venstre og aftaleparterne er enige i målet om at reducere samfundsøkonomisk uhensigtsmæssig omstilling til biomasse, herunder fremme brugen af varmepumper. Aftaleparterne er enige om, at der uafhængigt af aftalen skal arbejdes for en mere balanceret støtte- og afgiftsstruktur til og anvendelse af biomasse. Regeringen vil udarbejde et konkret oplæg til dette i foråret 2017.

Afskaffelsen af PSO-afgiften vil alt andet lige føre til et større elforbrug ... Et større elforbrug vil medføre øgede udledninger af CO2. Det vil dog primært være inden for kvotesektoren. Med henblik på at leve op til Paris-aftalen om at sikre fortsat fremdrift i reduktionen af drivhusgasser og Danmarks EU-forpligtelser i 2030, er partierne enige om samtidig at afsætte en grøn klimapulje. Der afsættes en grøn klimapulje på i alt 375 mio. kr., herunder 50 mio. kr. i 2017, 50 mio. kr. i 2018, 100 mio. kr. i 2019 og 175 mio. kr. i 2020. En grøn klimapulje vil understøtte den grønne omstilling på en hensigtsmæssig måde, herunder særligt reduktioner, der kan bidrage til opfyldelsen af Danmarks 2030-mål i den ikke kvoteomfattede sektor mv.

Med Aftale om en vækstpakke fra juni 2014 blev Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten enige om at gennemføre effektiviseringer i forsyningssektorerne for 3,3 mia. kr. i 2020. Af de 3,3 mia. kr. skal 0,2 mia. kr. realiseres indenfor affaldsforbrændingssektoren. Der er indgået politiske aftaler om indfrielse af de i Vækstpakke 2014 aftalte effektiviserings-mål indenfor alle forsyningssektorer på nær affaldsforbrændingssektoren. Der udestår derfor alene politisk aftale om effektivisering af affaldsforbrændingssektoren for 0,2 mia. kr. i 2020, før der er besluttet tiltag, som skal indfri målsætningen om effektivisering af forsyningssektorerne for 3,3 mia. kr. i 2020. Aftaleparterne er enige om at fastholde det i Vækstpakke 2014 aftalte effektiviseringsmål for affaldsforbrændingssektoren på 0,2 mia. kr. i 2020.

Aftale om afskaffelse af PSO-afgiften har karakter af en stemmeaftale. Aftaleparterne forpligter sig til at stemme for de lovforslag og bevillingsmæssige hjemler, der udmønter stemmeaftalen, herunder initiativer vedr. justering af VE-indsatsen, energispareindsatsen og planer for kabellægning. Aftaleparterne står frit, når den nødvendige lovgivning er vedtaget, og der er afsat de aftalte bevillinger. Forliget bag Energiaftalen for 2012-2020 opretholdes. 

 

Aftalen om afskaffelse af PSO-afgiften kan findes i sin fulde længde her

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets egen omtale af aftalen kan findes her

Læs mere i vidensbanken

Energi & klima
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.